Na jihu Čech byla vyhlášena kalamita, bez proudu jsou tisíce domácností

Na jihu Čech vyhlásila firma E.ON kvůli poruchám způsobeným silným větrem kalamitní stav. Bez elektřiny je asi 11.500 domácností, nejvíc na Českokrumlovsku a na Jindřichohradecku. ČTK to sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková před 19:00. Poruch na vedení vysokého napětí evidují energetici 19, podle jejich předpokladu budou během noci přibývat další.

Bouřky, ilustrační fotografie
reklama

Předpovědi meteorologů se podle mluvčí naplnily a silný vítr na jihu Čech láme stromy a větve, jež následně poškozují elektrické vedení. "Počet poruch v distribuční síti se v posledních dvou hodinách prudce zvýšil," uvedla. Pravděpodobnost vývratů podle energetiků zvyšuje to, že je terén hodně podmáčený, poruch na vedení zřejmě bude přibývat. "Proto jsme se rozhodli vyhlásit v jižních Čechách kalamitní stav," uvedla Slavíková.

Pohotovostní čety pracovaly na odstraňování poruch celý den, skončí zřejmě do 20:00. "Pak budou manipulace v terénu z důvodu bezpečnosti práce přerušeny a na opravách znovu začneme pracovat hned zítra v ranních hodinách," uvedla mluvčí.

Ráno evidovala firma E.ON na vedení vysokého napětí v Jihočeském kraji 17 poruch, nejvíc na Jindřichohradecku a na Třeboňsku. Bez dodávek proudu bylo asi 2200 domácností, do 14:00 se energetikům podařilo snížit jejich počet na 300.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky