Češi mají doma deset milionů nepoužívaných mobilů. Dohromady obsahují 240 kilogramů zlata

Češi mají doma zhruba deset milionů starých nepoužívaných mobilních telefonů. Ty dohromady obsahují 240 kilogramů zlata, 2500 kilogramů stříbra nebo 90 tun mědi. Odhaduje to společnost REMA, která se sběrem a recyklací elektro odpadu zabývá.

Ilustrační fotografie
reklama

Zájem lidí o vracení nepoužívaných telefonů k recyklaci v poslední době navíc klesá. Například do prodejen Vodafonu lidé loni přinesli 4500 přístrojů, což je polovina proti předchozímu roku.

"Uživatelé velmi často mobilní telefony odkládají do šuplíků, protože jejich zařízení mělo poměrně velkou pořizovací hodnotu," řekl dnes ČTK generální ředitel REMA David Vandrovec. Dalšími důvodem je citová vazba nebo ponechání funkčního přístroje jako zálohy.

Dnešní technologie umožňují recyklovat až 95 procent materiálů obsažených v mobilních telefonech. Jejich hlavní složkou jsou plasty, které tvoří zhruba polovinu hmotnosti telefonu. Zastoupeny jsou ale i vzácné kovy.

"Je překvapivé, že zatímco se čím dál více recyklují plasty a sklo nebo se snižuje spotřeba jednorázových plastů, na takový poklad se zlatem a stříbrem, jako jsou mobily, zákazníci Vodafonu zapomínají," podotkla ředitelka korporátní komunikace a udržitelného podnikání Vodafonu v České republice Adriana Dergam.

Nad zodpovědnou výrobou a spotřebou se zamýšlejí i někteří telekomunikační operátoři a výrobci telefonů. Příkladem je společnost Vodafone Nizozemsko, která prodala desítky tisíc telefonů Fairphone. V současnosti je na trhu již druhá série. Jejich modulární design umožňuje snadnou opravu tak, aby lidé mohli jeden telefon používat co nejdéle. Navíc se Fairphone chlubí tím, že kontroluje celý svůj dodavatelský řetězec a vyrábí se z materiálů, které nepocházejí z nelegálních dolů nebo neférově odměňované práce.

Témata: mobily | Česko | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky