Poslanci budou příští týden hlasovat o karenční době i o vydání Ondráčka

Sněmovna bude příští týden schvalovat obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci zaměstnancům. Poslanci také rozhodnou, zda vydají k trestnímu stíhání Zdeňka Ondráčka (KSČM), nebo ne. Vrátí se i k závěrečnému hlasování o nové předloze o zpracování osobních údajů, která reaguje na unijní nařízení GDPR a jejíž schvalování v pátek nedokončili. Schůze dolní komory bude pokračovat od úterního odpoledne.

Ilustrační fotografie
reklama

Návrh poslanců vládní ČSSD na zrušení karenční doby má ve Sněmovně šanci na schválení, ač se k němu někteří poslanci koaličního hnutí ANO staví navzdory vládnímu programu záporně. Ve hře ale po jednání sociálního výboru zůstává pozměňovací návrh na jinou podobu opětovného proplácení prvních dnů nemoci. ODS chce, aby zaměstnavatelé hradili nemocenskou prvních 11 dnů místo 14 dní, jak to předpokládá návrh ČSSD. Odvody zaměstnavatelů by se podle ODS měly snížit o 0,5 procentního bodu místo 0,2 procentního bodu.

Ondráčka chce policie stíhat pro podezření z pomluvy někdejšího prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Ondráček ho koncem loňského roku nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). Horáček spolupráci s StB popřel a podal na Ondráčka trestní oznámení. Sněmovna poslance ke stíhání zřejmě nevydá, mandátový a imunitní výbor to nedoporučil. Většina poslanců poukazuje na stanovisko Ústavního soudu, podle kterého musí politicky exponované osoby snést větší veřejný tlak.

U nového zákona o osobních údajích čeká poslance několik posledních hlasování. V dílčích hlasováních už podpořili nižší hranici maximální pokuty pro malé obce za porušení pravidel ochrany osobních dat. Naopak nesnížili věk dětí pro možnost založit si účet na sociálních sítích.

V úvodním kole budou poslanci projednávat dvě poslanecké zcela protichůdné novely, byť na obdobné téma. Jedna by zavedla možnost manželství i pro homosexuální páry, druhá, dokonce ústavní, by naopak zakotvila manželství výhradně jako svazek muže a ženy.

Do závěrečného schvalování by Sněmovna mohla poslat novelu, která by zbrzdila růst platů vrcholných politiků, nebo vládní návrh na zpřísnění podmínek pro provozování směnáren. Zákazníci by podle předlohy získali právo do dvou hodin od výměny peněz odstoupit od transakce. Na programu je ve druhém čtení rovněž třeba návrh KSČM na zdanění finančních náhrad církvím za majetek, který jim stát nevydal v restitucích.

Rozsáhlá debata, obdobně jako tomu bylo v úvodním kole, by mohla provázet schvalování evropského fiskálního paktu proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky