Zaměstnavatelé e-neschopenky chtějí, přesto se projekt odkládá. Proč?

Projekt elektronické neschopenky od příštího roku spuštěn nebude, neboť tento uzákoněný termín nebude možné naplnit.

Ilustrační fotografie
reklama

Lékaři mohou elektronicky neschopenky vystavovat už nyní a mohou u něj využít takzvané e-podání. Potřebují k tomu jen počítač s internetem a lékařský software, který službu e-podání podporuje.

"Asfaltové dálnice pouze rekonstruujeme, avšak digitální informační dálnice vesele budujeme. eGovernment rozjel velké komunikační projekty jakou jsou EET, nebo datové schránky. V business sektoru již řadu let funguje elektronická fakturace s EDI, v lékárnách e-recepty.

Tuto digitalizační euforii však nesdílejí všichni stejnou měrou. Administrativa ve zdravotnictví ji zatím odolává. Neschopenka je relativně jednoduchý dokument s několika málo informacemi, z nichž žádné by neporušovaly a neporušují lékařské tajemství. Přesto se zatím pro e-neschopenku jízdní pruh na digitálních dálnicích nenašel, říká Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL.

Proč je tak složité, poslat jednoduchý strukturovaný dokument elektronicky, zabezpečeným komunikačním kanálem? Proč se to opět o měsíce či dokonce roky odkládá, když je po takové službě od státu jasně deklarovaná poptávka ze strany zaměstnavatelů?" 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky