Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodkyně naletěla podvodníkovi. Falešný syn ji připravil o celoživotní úspory!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Podvodník podle policie připravil v Opavě seniorku o celoživotní úspory, vydával se za jejího syna. Osmdesátiletá žena mu předala 350.000 korun. Kriminalisté po zatím neznámém muži pátrají. Navíc varují seniory, podobných podvodů přibývá. Jen na Opavsku v posledních dnech zaznamenali policisté čtyři takové zločiny. Většinou ale podvodníci neuspěli. ČTK to řekl mluvčí opavské policie René Černohorský.

V posledních srpnových dnech tohoto roku se podle něj s případy falešných synů či vnuků setkali i další tři senioři. "Neznámé osoby je telefonicky žádaly o finanční prostředky pod záminkou momentální tíživé situace," řekl mluvčí. Dodal, že tito senioři se zachovali správně a vše si u příbuzných ověřili.

Naopak osmdesátiletá žena legendě o synovi v nouzi uvěřila. "Podvodník ji kontaktoval telefonicky koncem srpna. Tvrdil, že má problémy se svým účtem a potřebuje nutně půjčit 350.000 korun," uvedl Černohorský. Podvodník uvedl, že pro peníze pošle svého známého, aby je vyzvedl. Důchodkyně o hodinu později skutečně peníze neznámému muži předala. Policisté po něm nyní pátrají.

Příběh o vnukovi či synovi v nouzi patří k nejznámějším a nejpoužívanějším lstím, které podvodníci vůči seniorům používají. Policisté proto seniorům radí, aby si takový telefonát ihned zpětně ověřili u vnuka, který údajně volal, případně kontaktovali nejbližší příbuzné. Pokud zjistí, že nevolal nikdo z rodiny, obratem by měli událost oznámit i policii.

Podvodníci v poslední době k podobným zločinům používají i online převody peněžní společnosti Western Union. Například před časem seniorku z Karvinska podle policie kontaktoval neznámý muž, který se představil jako vnuk. Tvrdil, že má finanční problémy a potřebuje pomoc. Žena v dobré víře zašla na poštu a peníze ihned poslala. Podvodník ženu po celou dobu instruoval a říkal jí, co má dělat. Důchodkyně mu pak nadiktovala kód, který získala po vložení peněz. S jeho pomocí si podvodník v nedalekém městě peníze okamžitě vyzvedl.

Témata:  krimi podvod důchodci

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy