Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik sníme masa? Vědci to spočítali a jsou zděšeni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zvyšující se globální spotřeba masa může mít zásadní negativní vliv na životní prostředí. Tvrdí to desítka vědců z Oxfordské univerzity, kteří jsou autory nové studie zveřejněné v prestižním časopisu Science.

Spotřeba masa každoročně narůstá s tím, jak roste velikost lidské populace a zvyšuje se bohatství lidí. Jak ale upozorňuje nová studie zveřejněná magazínem Science, tento nárůst spotřeby masa má zásadní negativní důsledky pro využívání půdy, vody a změny životního prostředí.

„Přestože je maso koncentrovaným zdrojem živin pro rodiny s nízkými příjmy, zvyšuje také riziko chronického onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva a kardiovaskulární onemocnění. Změna návyků na spotřebu masa je výzvou, která vyžaduje identifikaci složitých sociálních faktorů spojených s konzumací masa a rozvoj účinných intervencí,“ píší vědci.

Rychlost růstu spotřeby masa se v různých regionech liší, přičemž spotřeba v zemích s vysokými příjmy je statická nebo klesající, zatímco u zemí se středními příjmy středně silně roste. V zemích s nízkými příjmy je spotřeba masa v průměru nízká a stabilní. „Celosvětová spotřeba kuřat a vepřového masa se výrazně zvýšila. Spotřeba různých druhů masa a masných výrobků má významný vliv na zdraví lidí a živočišná výroba může mít zásadní negativní účinky na životní prostředí,“ upozorňuje studie.

Průměrné množství masa, které se zkonzumuje ve světě, se téměř zdvojnásobilo – v roce 1961 to bylo asi 23 kilogramů na osobu, v roce 2014 už to bylo 45 kilogramů.

Maso je dobrým zdrojem energie a některých základních živin - včetně proteinů a stopových prvků, jako je železo, zinek, a vitamin B 12. Tyto živiny je ale na druhé straně možné získat i jinak než konzumací masa, píší vědci. „V západních zemích s vysokými příjmy velké studie a metaanalýzy ukazují, že celková míra úmrtnosti je mírně vyšší u účastníků, kteří mají vysoký příjem červeného a zpracovaného masa. Nejsilnějším důkazem specifického nežádoucího účinku je zvýšené riziko kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva a konečníku) souvisejícího s vysokým příjmem zpracovaného masa,“ píše se ve studii.

Při výrobě masa je také produkováno více emisí ve srovnání s rostlinnými potravinami. Zemědělství také využívá mnohem více sladké vody než jakákoli jiná lidská činnost a téměř třetina vody směřuje k hospodářským zvířatům, takže produkce masa je v některých oblastech hlavním konkurentem jiného způsobu využívání vody, včetně toho, který je nezbytný k udržení přírodních ekosystémů. Výroba masa může být důležitým zdrojem dusíku, fosforu a dalších znečišťujících látek a ovlivňuje biologickou rozmanitost.

Podle vědců by tak lidé měli své návyky změnit. „Historie naznačuje, že změna stravovacího chování v reakci na intervence je pomalá. Můžeme však změnit sociální normy. Tomuto procesu může napomoci koordinované úsilí občanské společnosti, zdravotnických organizací a vlády," dodávají vědci. 

Témata:  Maso

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy