Obrovská potupa Česka? Velké srovnání lékařské péče dopadlo ostudně

Nemocnice a lékařská péče v České republice patří k těm nejkvalitnějším na světě. Ukázal to unikátní průzkum všech světových zdravotnických zařízení, který zjistil, že nejlepší nemocnice u nás se nachází v Brně. Za kvalitou služeb ale silně pokulhává chování lékařů a zdravotního personálu, stejně jako dlouhé čekací lhůty.

Ilustrační fotografie
reklama

Aktuální žebříček společnosti Numbeo z poloviny letošního roku uvádí, že nejlepší lékařské péče na světě se lidem dostane na Taiwanu, v Jižní Koreji a v Japonsku. Vzhledem k technologické úrovni těchto zemí tak není první trojka nikterak překvapivá.

Na dalších místech se nachází Belgie, Dánsko, Thajsko, Rakousko, Nizozemí nebo Německo. Česko v tomto žebříčku obsadilo krásnou 15. příčku a umístilo se jak před Velkou Británií, která je 17., tak i například před Spojenými státy, které skončily na 32.

Porazili jsme také Slovensko, které skončilo na 49. místě, Polsko, které se umístilo na 51. příčce, nebo Rusko. To skončilo až 57.

Podíváme-li se na žebříček z hlediska metropolí, první tři místa zabírají nemocnice v thajském Chiang Mai, britském Glasgow a jihokorsjském Soulu. Velmi dobré nemocnice se také nacházejí v tureckém Bursa, německém Mnichově nebo ruském Nižnij Novgorodu.

Česká republika má v tomto žebříčku svého prvního zástupce na 30. místě, kde se umístily nemocnice v Brně. Ty pražské skončily až daleko za ní, na 55. místě.

Pořád jsou na tom ale dobře oproti Slovensku. Bratislava se totiž umístila  až na 138. místě z dvou set sledovaných metropolí. Lepší nemocnice než tam mají podle žebříčku například v Rumunsku, v Uruguayi nebo v Libanonu.

Průzkum také poskytuje podrobnější informace o zdravotní péči v jednotlivých zemích. Jak se ukazuje, v případě Česka jsou lidé nejvíce spokojeni s cenami a úhradou za léčbu stejně jako s umístěním nemocnic. Vysoká je také kompetence a znalosti lékařů, stejně jako moderní diagnostické vybavení.

O poznání hůře je na tom chování lékařů a personálu, které průzkum hodnotí jako slabé a průměrné. Tragicky také dopadla doba, po kterou musí lidé čekat na ošetření či zákroky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky