Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady práce chtějí odstoupení ministra Drábka

Odvolání ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) žádá celkem třináct úřadů práce. Jsou znepokojeny přístupem ministra, který situaci zlehčuje, stojí v prohlášení, které v pondělí Mediafaxu poskytla Eva Pešková z Úřadu práce v Litoměřicích.

"Odborové organizace jsou znepokojené přístupem ministra Drábka k fatálním problémům na úřadech práce, jeho vyjádření se snaží celou situaci bagatelizovat a zkreslovat. Žádáme o vyvození zodpovědnosti za momentální stav v rezortu Úřadu práce ČR a odvolání ministra Drábka," píše se v prohlášení, ke kterému se připojilo celkem 13 úřadů práce.

K odchodu z čela rezortu tak Drábka vyzývají úřady v Litoměřicích, Prachaticích, Liberci, Českém Krumlově, úřad práce Brno-město, úřady v Chebu, Jablonci nad Nisou, Šumperku, Mladé Boleslavi, Plzni, Ostravě, Děčíně a Domažlicích.

"K naší práci, která musí probíhat v souladu s platnou legislativou, nezbytně potřebujeme funkční software. Bez něj nejsme schopni zabezpečit řádný výkon státní správy," uvádí se dále v prohlášení, které poukazuje na problémy, s nimiž se úřady práce kvůli změně legislativy od začátku roku potýkají.

Ministr však kritiku úředníků odmítá. "Nevidím k tomu žádný důvod. Ta mediální hysterie, která kvůli tomu vznikla v posledních týdnech, nemá absolutně žádný racionální základ," řekl Mediafaxu Drábek. Podle něj by kritici měli vzít v potaz jasná čísla. Do pátku se navíc podle ministerstva práce a sociálních věcí vyplatilo 98 procent všech lednových dávek. "Podstatný je navíc i samotný průběh vyplácení," argumentoval. "Není to jednoduché, když se zavádí nový software, vždy to s sebou nese určité komplikace," dodal. Komplikace byly podle ministerstva práce a sociálních věcí způsobené například zvýšeným náporem klientů, který je v lednu na úřadech práce běžným jevem, změnou výpočtu některých přiznávaných dávek a také valorizací životního minima, která si vyžádala přepočet dávek hmotné nouze. I přesto se údajně většina úřadů s těmito komplikacemi dokázala vypořádat, včetně nutnosti osvojit si práce s novým systémem. "S odborovými organizacemi jsem připraven jednat o pracovních podmínkách zaměstnanců, nikoli však o politických tématech. S příslušnou centrální odborovou organizací o situaci úřadech práce jednání průběžně vedeme, jedno z nich se uskutečnilo na konci minulého týdne v pátek, další očekáváme během tohoto týdne. Jednání jsou konstruktivní, jednáme o věcných záležitostech. Vyjádření jednotlivých odborových buněk zasílaná médiím nelze bohužel chápat jinak než jako snahu o to, přiživit se na mediálním zájmu," uvedl ministr Drábek. Ten prý může s plnou odpovědností prohlásit, že nový způsob výplat přes jednotné výplatní místo je od 2. ledna 2012 plně funkční, a že obslužné moduly na ÚP ČR jsou již zprovozněné nebo postupně zprovozňované podle harmonogramu tak, aby převzaly funkci modulů dosluhujících.

Témata:  Jaromír Drábek sociální dávky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy