Půjčky od lidí pro lidi táhnou. Proč jsou tolik oblíbené? A kdo na P2P úvěrech vydělává?

Komerční sdělení - Tisíce lidí propadly fenoménu peer-to-peer půjček. Úvěry od lidí pro lidi jsou tu pro všechny. Řešení přináší těm, kteří se dostali do finančních problémů, těm, kteří potřebují rozjet svůj byznys, těm, kterým nevyhovují podmínky stávajícího úvěru, i těm, kteří chtějí investovat. Proč jsou P2P tolik oblíbené?

Půjčky od lidí pro lidi táhnou
reklama

Jít pro půjčku jinam než do banky se ještě donedávna mnoho lidí obávalo. Dnes si úvěry sami lidé sjednávají na on-line tržištích. V Česku mezi nejznámější peer-to-peer zprostředkovatele patří Zonky a Bankerat.

S P2P úvěrem si můžete splnit sny i refinancovat úvěr

Potřebujete-li půjčit od lidí, pak musíte zaujmout. Zájemce o úvěr se zaregistruje na vybraném portálu a napíše příběh, kterým osloví investory. Ne nadarmo se říká, že příběh prodává, proto nestačí napsat jen pár strohých slov. Čím poutavější příběh bude, tím větší budete mít šanci na úspěch.

Od lidí si lze půjčit několik desítek až stovek tisíc korun. Na koupi nemovitosti P2P půjčky nestačí, avšak na rozjezd podnikatelského plánu, na rekonstrukci bydlení, na nový automobil nebo na splnění si svého snu ano. Stejně dobře půjčky od lidí pro lidi poslouží při refinancování. Pokud vám stávající podmínky úvěru nevyhovují, požádejte prostřednictvím zprostředkovatele investory o podmínky nové.

Ani peer-to-peer úvěry nejsou pro každého

Peer-to-peer půjčky jsou levnější než v bance. Zároveň jsou skvělým řešením pro osoby samostatně výdělečné činné, které mají se sjednáním úvěru ve většině finančních institucí velký problém.

Na první pohled se může zdát, že P2P úvěry může snadno získat kdokoliv na cokoliv, avšak nutné je podotknout, že zprostředkovatelé důkladně vyhodnocují bonitu každého zájemce o úvěr. Důvěryhodný a úvěruschopný musí být každý, kdo vystaví svůj příběh na online tržišti. Ani v P2P platformě tak nejvýhodnější půjčka nečeká na každého. Úrokovou sazbu získá žadatel podle vypočtené bonity.

Na jednu půjčku se skládá i 200 věřitelů

Investoři, kteří mají zájem o zhodnocení svých peněz, si vybírají z poptávek žadatelů a nabízí jim své peníze. Na každou půjčku se skládá více věřitelů, a tak se snižuje riziko investic. Přesto není možné se 100% jistotou vyloučit, že dlužník půjčku nebude splácet. Věřitelé tak musí dobře zvážit, komu své peníze půjčí a v jaké výši.

Sdílené půjčování vynáší dlužníkovi, věřiteli i zprostředkovateli

Na peer-to-peer půjčkách vydělávají všichni zúčastnění. Dlužníci získají výhodnější úvěr, investoři zhodnotí své peníze a zisk přistane i zprostředkovatelům. Ti mají výnosy především z poplatků, a to ať už za správu úvěrových účtů, za administrativní činnost nebo za zprostředkování půjčky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky