Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste OSVČ a banka vám odmítla půjčit? Poradíme, kam se obrátit

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ani v případě, že vám banka odmítla jako osobě samostatně výdělečně činné (OSVČ) půjčit, nevěste hlavu. Zkuste on-line P2P platformu. Individuální přístup vám pomůže k finančním prostředkům.

P2P platformy úspěšně fungují ve světě už několik let. P2P platforma prostě prověří dlužníka, který udá důvod, na co chce peníze půjčit, a následně se dlužníkův návrh dostane k profinancování investorům. P2P platformy přistupují k žadatelům o půjčku individuálněji než banky. Mohou tak třeba schválit i žádost těch živnostníků, kteří by na základě daňového přiznání z loňského roku na půjčku nedosáhli. P2P platforma totiž akceptuje například i doložení příjmů ve formě zaplacených faktur z poslední doby, zatímco bankovní systémy by takové žadatele automaticky zamítly. ​​“Ke každému žadateli přistupujeme individuálně, příjmy na rozdíl od bank neposuzujeme strojově. I proto jsme schopni místo potvrzení o příjmu akceptovat obrat z podnikání či zaplacené faktury,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva Benefi, která provozuje P2P portál pro poskytování půjček. A jak cesta k půjčce probíhá? Nejdříve musí žadatel předložit dva platné doklady totožnosti – občanský průkaz a třeba řidičský průkaz, pas či zbrojní průkaz. Dále je nutné doložit pravidelný příjem v rámci OSVČ aktivit a vlastní bankovní účet, na který žadateli P2P platforma zašle peníze. ​​“Vše probíhá on-line a bez zbytečných průtahů. Žadatel vyplní žádost o půjčku a nahraje požadované dokumenty. My vše zkontrolujeme, a když je vše v pořádku, vystavíme žádost formou aukce. Jednotliví investoři vkládají své nabídky na půjčku. Jakmile bude půjčka proinvestována, vyplatíme peníze na bankovní účet žadatele,” vysvětluje Matoušek s tím, že jeden žadatel si může půjčit maximálně 250 tisíc korun.Ani P2P platformy ale nepůjčí úplně každému. Své klienty a jimi uvedené informace prověřují ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …). 

Témata:  půjčky CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy