Češi to umějí lépe s penězi, přibývá ale lidí s více exekucemi

Čechy dohánějí dluhy ze spotřebitelských půjček. I když odborníci varují, aby si lidé nepůjčovali zbytečně, podle odhadů Exekutorské komory si jen na vánoční dárky půjčilo před koncem roku bezmála půl druhého milionu lidí!

Ilustrační fotografie
reklama

Celkové množství lidí, co mají problémy s dluhy, se sice zmenšuje, ale naopak je více těch, co mají exekucí na krku hned několik.

6179 korun. To je od Nového roku takzvaná nezabavitelná částka, kterou Vám musí exekutor každý měsíc ponechat na živobytí. Oproti loňsku se zvýšila o 60 korun.

"Týká se to jednotlivce. Pokud má člověk například nějakou vyživovací povinnost, adekvátně se tato částka pak zvyšuje," připomíná mluvčí exekutorů David Sahula.

Tím ale dobré zprávy končí. Někteří Češi jsou totiž – podle odborníků nepoučitelní. Rok co rok se zvyšuje počet lidí, kteří si půjčují na vánoční dárky. Pak ale přichází vystřízlivění v podobě první lednové splátky, na kterou nemají.

Dramaticky přibývá také průměrný počet exekucí na jednoho dlužníka. Zatímco před dvěma lety to byly exekuce tři, teď už jich je bezmála šest.

Ze spirály, kdy lidé splácejí původní půjčku půjčkou novou, pak často není úniku. Jenže podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána si každý zaslouží druhou šanci a nejzoufalejším dlužníkům chce hodit záchranné lano a zvýšit počet těch, kteří dosáhnou na oddlužení..

"Dlužníci nesmí nabýt dojmu, že dluhy se nemusí platit. Princip účinné kajícnosti, kdy se ten dlužník opravdu snaží ty dluhy zaplatit, musí být zachován," varuje Sahula.

Témata: exekuce | dluhy | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky