Roste počet nedobrovolných dražeb nemovitostí, většina probíhá elektronicky

Po drobnějším poklesu počtu realizovaných nedobrovolných dražeb v roce 2014 sledujeme letos opět výrazný nárůst počtu dražeb i počtu zájemců. Většina prodávaných nemovitostí jsou byty a rodinné domy, počet komerčních nemovitostí či pozemků je v řádu procent, informují EURODRAŽBY.CZ a.s.

Ilustrační fotografie
reklama

                            I. pololetí 2014   II. pololetí 2014   I. pololetí 2015
Celkem
vyhlášeno dražeb        322                        439                            496

Počet účastníků
na dražbách                 951                      1500                          2288

„Pokles byl ale jen zdánlivý a růst je permanentní. K realizaci řady dražeb z roku 2014 totiž dochází s odkladem v roce 2015, což bylo způsobeno i různými pokusy vlastníků o zmaření nedobrovolných dražeb formou návrhů na insolvenci. Řada lidí se bohužel nechala zlákat na zdánlivě jednoduché řešení v podobě osobního bankrotu, ale ve výsledku to znamenalo jen drobné oddálení dražby a navíc ještě větší zadlužení o desítky tisíc korun. V horším případě hrozí i uvalení konkurzu na dlužníka,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Revoluci v dražbách nemovitostí znamenalo zavedení elektronických dražeb před 3 lety. V současné době se už téměř všechny dražby provádí elektronicky. Kromě úspory času, jelikož není potřeba za dražbou cestovat, účastníci také oceňují minimální náklady, pohodlnost nákupu a transparentní, férový přístup. Organizátoři zase bezpečné, zákonem přesně ošetřené prostředí.

Oblíbenost dražeb ukazuje i nárůst počtu účastníků. Nemovitost je totiž prodána za maximální možnou cenu, takže věřitel získá podstatně větší částku než třeba v případě exekuce, ale zároveň je cena atraktivní i pro kupujícího, protože je nižší, než kolik je často přemrštěná představa při prodeji přes realitní kanceláře. Navíc celý proces je velmi rychlý, jednoduchý a s pomyslným klepnutím dražebního kladívka se nemovitost očistí od naprosté většiny břemen a závazků, takže kupující se nemusí bát následných dluhů na nemovitosti a podobně.

„Většina dražených nemovitostí je spíše levnější, ale v průběhu let sledujeme jednoznačný trend, dražby jsou využívány i pro kvalitnější a hodnotnější nemovitosti,“ dodává Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, která na českém trhu působí již 18 let. „Nemovitosti v tom nejhorším stavu už z trhu pomalu mizí, takže postupně roste i průměrná cena.“

Veřejné dražby mohou být dobrovolné a nedobrovolné. Nedobrovolné iniciuje věřitel, aby uspokojil své pohledávky. Většinou se jedná o případy, kdy nejsou dlužníci schopni splácet hypotéční a spotřebitelské úvěry. Dobrovolné dražby iniciuje vlastník nemovitosti, popřípadě insolvenční správce, který jedná za vlastníka.

Témata: bydlení | dražba

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky