Král exekutorů končí. Vaz mu zlomilo vloupání k dlužníkovi

Postrach českých dlužníků, král exekutorů, mistr kontroverzních praktik. Tak většina veřejnosti zná Tomáše Vránu z Přerova. Nyní, rezignoval, zřejmě pod tlakem ministra Pelikána, který na něj před časem podal kárnou žalobu.

Ilustrační fotografie
reklama

O odchodu exekutora informoval deník Právo. Před třemi a půl měsíci na Vránu podal žalobu současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán. A to kvůli porušení domovní svobody. Vránovi zaměstnanci měli bez oprávnění udělat prohlídku nových zájemců o dům přímo v domově dlužníka, bez jeho vědomí. Do objektu se měli dostat násilím. Jejich oběť si stěžovala ministrovi.

Vrána ale vidí důvody jinde: „Rozhodl jsem se pro tento krok po zralé úvaze. Jsem již unaven neustálým mediálním tlakem a útoky vůči mé osobě,“ vysvětluje Vrána a dodává: „Od samého počátku exekutorského úřadu se snažím pracovat tak, abych v maximální míře přispěl k co nejvyšší vymahatelnosti neuhrazených pohledávek. Dnešní doba však není těmto snahám příznivě nakloněna.“

Vránův úřad byl velmi aktivní po celé republice, často také porádal dražby a prodeje zabavených věcí. Právě jeho působení po celé zemi zřejmě vyvolalo požadavek na místní příslušnost exekutorů, která je před zavedením. Za čtrnáct let práce měl Vrána provést téměř milion exekucí.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky