Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nesplácejí půjčky za 160 miliard. Špatných úvěrů je nejvíc v historii

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Klienti českým bankám řádně nesplácejí půjčky už za více než 160 miliard korun. To je nejvíce za dobu, co Česká národní banka tyto údaje zveřejňuje. Před rokem přitom byla tato suma o 17 miliard nižší, informují dnešní Hospodářské noviny (HN).

Největší podíl na nesplůácených půjčkách mají úvěry bank domácím firmám. Ty aktuálně nesplácejí více než třetinu uvedené částky, což představuje více než 60 miliard korun. Téměř stejnou sumu mají problém splácet i české domácnosti, uvádějí HN.

Podle ekonomů se na růstu špatných úvěrů podepsala především ekonomická krize předchozích let. Česko od roku 2008 zažilo dvojitou recesi a kvalita bankovních půjček reaguje na kondici ekonomiky vždy se zpožděním – zpravidla několika čtvrtletí.

I proto Česká národní banka očekává, že i v současné době, kdy ekonomika již třetí čtvrtletí zažívá růst, budou špatné půjčky nadále mírně stoupat. „Podíl nekvalitních úvěrů se začne snižovat až poté, kdy bude ekonomika růst rychlejším tempem několik čtvrtletí za sebou," očekává viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. Podle něj už existují náznaky zlepšení u půjček domácím firmám a domácnostem.

Potvrzují to i údaje největších českých bank, kterými jsou ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. U všech tří se podíl špatných úvěrů za poslední rok snížil. Jenom tyto tři banky přitom svým klientům napůjčovaly už více než 1,4 bilionu korun – jde tedy o více než polovinu všech bankovních úvěrů. Oslovení analytici se shodují, že pro bankovní systém není současná rekordní výše špatných úvěrů závažnější problém, a soudí, že počet špatných úvěrů bude v blízké době postupně klesat, píší dnešní Hospodářské noviny.

Témata:  CZK půjčky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy