Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé postižení exekucí už nemusí přijít o střechu nad hlavou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Od září 2018 zahájil svoji činnost Nadační fond proti dluhové pasti (NFPDP), který nabízí pomoc lidem postiženým exekucí. Sdružuje akreditované odborníky na dluhové poradenství, poskytuje zadluženým osobám právní pomoc a pomáhá jim s orientací v nabídkách na finančním trhu. V případech, kdy je to možné, pomůže s uhrazením dlužné částky za povinného a zastaví exekuce, které směřují proti jeho obydlí.

Nadační fond se vždy snaží najít vhodné řešení pro zachování bydlení postiženého například formou účinné konsolidace pohledávek. A pokud ani to není možné, alespoň mu poskytuje maximální související pomoc.

„Případné zaplacení dluhů za dlužníka není pochopitelně nárokové a vyžaduje pečlivé posouzení všech okolností případu. Největší pomoc poskytujeme zejména seniorům, matkám samoživitelkám a znevýhodněným lidem, kteří se dostali do neřešitelné finanční situace,“ vysvětlil zakladatel fondu Jan Sedláček, podle čeho vybírají postižené exekucí a komu pomáhají uhradit jejich dluhy.

Při exekuční dražbě jsou lidé vystěhováni na ulici, většinou zcela bez prostředků, což s sebou přináší celý řetězec dalších nepříznivých důsledků. Se ztrátou bydlení a práce jde ruku v ruce ztráta sebeúcty, prohlubující se stres a naprostá izolace od společnosti. Takto spuštěnou lavinu je pak velmi těžké zastavit.

„Nucené dražby jsou podle nás neetické. Lidé jsou v časové tísni, exekutoři na ně vyvíjejí nátlak a oni nemají prostředky, aby se mohli účinně bránit. V takových případech dochází k prodeji jejich majetku hluboko pod jeho skutečnou cenou. My sdružujeme certifikované partnery z oblasti finančního trhu, kteří navrhnou to nejlepší řešení, jak se dostat z dluhové pasti a spolupracujeme bytovými družstvy, která jsou schopna případně pokrýt bytové potřeby,“ vysvětlil Jan Sedláček férovou výhodu pomoci prostřednictvím fondu.

„Kromě pomoci lidem postiženým exekucí se budeme snažit o prosazení legislativních opatření, která by systémově zmírňovala negativní dopady zabavování majetku a zejména pak nemovitostí na bydlení. Chceme dosáhnout toho, aby stát vedl o takových případech řádnou evidenci a důsledně přezkoumával, zda není možné situaci řešit méně drastickým způsobem,“ popsal Jan Sedláček vyšší, dlouhodobé cíle nadačního fondu.

Témata:  exekuce lidé dluhy finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy