Na co si dát při uzavírání půjčky pozor?

Vánoce jsou sice tradičně svátkem klidu a pohody, v poslední době jsou však také časem stresu a oslavou utrácení. Jsou dobou, kdy chceme rozmazlovat sami sebe a udělat za každou cenu radost svým blízkým. Řada lidí ovšem podléhá předvánočnímu spěchu a v případě nedostatku prostředků si neváhá vzít půjčku. Zde je však třeba mít se na pozoru. Jinak se snadno může stát, že si pod stromeček nadělíme dluhy.

Ilustrační fotografie
reklama

Každou půjčku je potřeba si pořádně rozmyslet. Platí to samozřejmě i před Vánoci, kdy počet žádostí o úvěr roste. Nemohou za to jen lákadla jako drahé dárky a přepychové hostiny, ale rovněž praktiky úvěrových společností, které dokáží slavnostní atmosféry velmi dobře využít. Mnoho z nás se nedokáže v jejich nabídce zorientovat, což může být cestou k potížím.

Zamyslet byste se měli především nad tím, zda půjčku skutečně potřebujete. Mnoho lidí se nechá zlákat vánočními nabídkami či touhou udělat radost svým blízkým, aniž by si spočítali, zda si mohou úvěr dovolit. „O půjčky stojí i lidé, kteří mají problémy splácet předchozí závazky či kteří jsou dokonce v exekuci. Často se přitom do dluhové pasti dostali právě kvůli nekalým praktikám různých poskytovatelů a špatným podmínkám půjčky,“ říká Zbyněk Laisek, partner společnosti Porovnej24.cz, která se zabývá mimo jiné srovnáním cen úvěrů. „Ne každý si může dovolit žádat o úvěr u bank, které každého žadatele pečlivě prověřují a mohou odmítnout toho, kdo má příliš mnoho úvěrů, nedostatečný příjem nebo záznam v registru dlužníků. Vždy ale vybírejte poskytovatele úvěru z dostupného seznamu prověřených společností,“ doplňuje Laisek.

Existují poskytovatelé, kteří se zaměřují na ty, pro které je jedinou možností obrátit se na nebankovní společnost. Spoléhají přitom právě na to, že klient nebude schopen úvěr včas splácet. Za pozdní splácení si proto účtují vysoké poplatky, které mohou překročit i objem půjčených peněz. Je proto třeba nenechat se zlákat reklamou, vždy důkladně prostudovat smlouvu a vysokým poplatkům ve smlouvě se vyhnout.

Pokud jste rozhodnutí úvěr opravdu uzavřít, doporučujeme si jednotlivé nabídky srovnat pomocí finančních porovnávačů. Každá firma totiž nabízí jinou výši RPSN a pravidelných poplatků. Příkladem může být půjčka ve výši 20 000 Kč s dvouletou splatností, u kterých se celková splacená částka může lišit téměř dvounásobně:

Měsíční splátka

Celková částka přeplatku

Celková splacená částka

Úvěr u firmy A

909 Kč

1 816 Kč

21 816 Kč

Úvěr u firmy B

1 656 Kč

19 744 Kč

39 744 Kč


Rozdíly ve splacených částkách samozřejmě rostou s vyšší půjčkou a delší dobou splatnosti. Druhým příkladem je tak půjčka v hodnotě 50 000 Kč se čtyřletou splatností:

Měsíční splátka

Celková částka přeplatku

Celková splacená částka

Úvěr u firmy A

1 231 Kč

9 088 Kč

59 088 Kč

Úvěr u firmy B

3 157 Kč

101 539 Kč

151 539 Kč

Zdroj: Index24, unikátní databáze společnosti Porovnej24.cz která mapuje ceny finančních produktů jako pojištění, energií, cen hypoték a úvěrů u čtyř modelových domácností. V uvedených cenách jsou započítány pouze povinné poplatky, které jsou obsaženy v rámci RPSN, tedy např. poplatek za poskytnutí úvěru, vedení účtu apod.

Na co si dát při uzavírání půjčky pozor?

  • Snažte se vyhnout zbytečným půjčkám na dárky, dovolenou nebo drahou elektroniku
  • Pokud si potřebujete půjčit, spočítejte si, kolik můžete splácet
  • Pečlivě si vyberte důvěryhodnou úvěrovou společnost
  • Důkladně se seznamte se smlouvou a všemi spojenými poplatky
  • Porovnejte si podmínky půjčky s ostatními nabídkami a zvolte tu nejvýhodnější
  • Každý poskytovatel je povinen uvádět takzvané RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů
  • Srovnáním RPSN mezi jednotlivými úvěry snadno zjistíte, kolik peněz navíc zaplatíte za jeden rok splácení

A na co dalšího si dát ještě pozor?

Vyskytují se dokonce případy falešných poskytovatelů, kteří předem žádají o poplatek za poskytnutí půjčky, ale po jeho zaplacení žádné peníze nepošlou. „Je proto vhodné si pamatovat, že banky i seriózní nebankovní společnosti zahrnují poplatky přímo do splátek, takže klient dopředu nic neplatí,“ říká Zbyněk Laisek. Nepůjčujte si ani od soukromých osob. Nezapomeňte, že seriózní poskytovatel má na svých webových stránkách přehledné informace o podmínkách půjčky včetně celkové ceny, kterou zaplatíte, stejně jako údaje o firmě. Pokud některé z těchto informací chybí, měli byste se raději obrátit na jinou společnost.

Nenechte se zlákat ani poskytovateli, kteří nabízejí doručení peněz až do domu. V takovém případě klient často uzavírá smlouvu tzv. „mezi dveřmi“ a vidí ji poprvé až při předání peněz. Je důležité zachovat si při vyřizování půjčky vždy čistou hlavu a nepodlehnout stresu. „Na prostudování podmínek úvěru si vyžádejte dostatek času a detaily porovnejte s jinými nabídkami,“ radí Laisek.

Vždy si dobře rozmyslete, zda půjčku skutečně potřebujete a zda si ji můžete dovolit. Pokud ano, měli byste před uzavřením půjčky porozumět všem detailům smlouvy a využít dostupných porovnávačů, které vám pomohou si v nabídkách udělat pořádek. „Rozdíly mezi poskytovateli mohou být propastné, a pokud si vše řádně nezkontrolujete, můžete se zbytečně dostat do potíží,“ uzavírá Laisek. Nezapomínejte proto, že pokud jde o úvěr, je důležité nikoli uvěřit, ale prověřit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky