Češi bohatnou, přesto se nechtějí vzdávat svých úspor a raději se zadluží

Češi jsou největšími boháči z celé východní Evropy, v celosvětovém měřítku, do kterého bylo zahrnuto 53 zemí, se ale řadíme až na 26. místo. Oproti Slovákům jsme v průměru dvaapůlkrát bohatší, přesto čím dál častěji nakupujeme automobily na splátky. Proč tomu tak je? (PR článek)

Češi bohatnou, přesto se nechtějí vzdávat svých úspor a raději se zadluží
reklama

Ze studie Allianz Global Wealth Report 2018 vyplývá, že jsou na tom Češi lépe než v loňském roce. Bohatneme, a to se projevuje i na našem nákupním chování. Nebojíme se utrácet a ani se zadlužovat. Na naší prosperitě se projevuje i to, že nakupujeme více aut, avšak ne za hotové.

Automobily jsou třetím nejčastějším důvodem, proč si Češi půjčují. Na druhém místě je spotřební a bílá elektronika a první příčka patří dlouhodobě bydlení. Vozidlo, ať už v podobě automobilu nebo motorky, si na splátky pořídilo zhruba 22 % Čechů.

Auto na leasing je bez starostí

Větší poptávku po autech si pochvalují automobilky napříč všemi značkami, které se snaží vyjít zákazníkům vstříc, a proto přichází na trh s dalšími možnostmi financování. Stejně tak více úvěrových produktů pro své klienty připravují autobazary.

Na leasing si nové vozidlo pořizuje už každá druhá domácnost. A právě leasing je pro mnohé schůdnější variantou financování než spotřebitelský úvěr. Díky němu si lze auto v podstatě pronajmout, a tudíž starosti a povinnosti spojené s provozem hodit za hlavu. Leasing je častý nejen u značek Škoda, Ford nebo Opel, nárůst zájmu zaznamenaly také luxusní značky.

S autopůjčkou jste majitelem vozu od prvopočátku

Ne všem ale pronajmutí vozu vyhovuje, stále je v Češích zakořeněna touha vlastnit, i proto je v oblibě také půjčka na auto. Výhodou autopůjčky totiž je, že vozidlo vlastníte ihned. V případě problémů se splácením jste majitelem a můžete tak případně vůz odprodat.

Navíc některé banky nabízí speciální autoúvěry s bonusy navíc. Získat tak lze například slevu na pojištění. Pro ty, kteří nechtějí volit půjčku od banky, jsou tu ještě peer-to-peer úvěry. I ty mohou být vhodnou variantou k financování vozu. Nejčastěji si pak lidé sjednávají půjčku na auto od Zonky.

Lidé nechtějí plýtvat vlastními penězi, šetří si je na bydlení

Po autoúvěru často sahají také lidé, kteří mají vlastní zdroje, ale nechtějí s nimi plýtvat. Především v dnešní době, kdy zpřísňují hypotéky a zároveň i zdražuje bydlení, se totiž větší finanční polštář vyplatí. Kdo dnes nemá dostatek naspořených peněz, nemá nárok na úvěr na bydlení.

Zadlužit se kvůli automobilu nemusí být ale vždy vhodné, zapotřebí je zvážit vaší životní situaci. Zda si můžete dovolit měsíční splátky? Zda je vozidlo opravdu nezbytné? I přesto všechno je ale nutné podotknout, že půjčka na auto se řadí mezi ty smysluplnější závazky oproti půjčkám na vánoční dárky, dovolenou nebo zážitky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky