Komplikace na dovolené: Pozor nejen na chorvatské ostrovy, zdravotní péče je omezená

Letní dovolené jsou často spojené s nenadálými úrazy a onemocněními. „Když se podíváme, ze kterých zemí se hlásí nejvíce zdravotních potíží dětí i dospělých, jsou to obvykle Řecko, Bulharsko a Egypt. Málokoho asi překvapí, že Čechy v zahraničí trápí zažívací potíže a záněty horních cest dýchacích. Specialitou jsou pak velmi nepříjemné záněty uší,“ přibližuje praxi Kateřina Vanková, produktová manažerka cestovního pojištění Generali. Na co si tedy dát pozor a s čím počítat?

Chorvatsko, Split
reklama
  • Chorvatsko: senioři a rodiny s dětmi by díky dostupnější zdravotní péči měli dávat přednost pobytu na pevnině před ostrovy
  • Egypt: zdravotní péče a dětské atrakce jsou častým zdrojem problémů na dovolené
  • Přinášíme přehled orientačních poplatků za péči u lékaře v Chorvatsku

S kartou Evropského zdravotního pojištění nemusíte uspět

Nejvíc Čechů v létě míří za mořem do Chorvatska. Když už zde k nějaké zdravotní komplikaci dojde, není potřeba panikařit. Tamější zdravotnictví je na dobré úrovni, která není příliš odlišná od podmínek v Česku. „Síť ambulantních lékařů (ordinacije) je v turistických destinacích poměrně hustá, ordinační hodiny bývají různé, často mají otevřeno do devatenácti hodin. Přestože se pohybujeme v rámci EU a měli bychom být ošetřeni za stejných podmínek jako místní občané a lékaři by měli akceptovat Evropský průkaz zdravotního pojištění, tak se s tím u ambulantních lékařů setkáme spíše zřídka,” potvrzuje praxi u jižních sousedů Jana Ježková, vedoucí lékařka Europ Assistance. Cestovní pojištění tak i pro tuto destinaci dává jednoznačně smysl.

Další vyšší úrovní lékařského zařízení jsou polikliniky (domovi zdravlja), kde funguje více ambulantních lékařů. Nicméně nebývají v nich často k dispozici potřebné zobrazovací vyšetřovací metody, případně laboratoř. Avšak základní ošetření jednoduchého onemocnění nebo úrazu typu řezná rána či poranění mořským ježkem jsou zde schopni vyřešit. „Se složitějšími obtížemi nebo v případě nutnosti nějakých vyšetření je třeba vyhledat nemocnice, chorvatsky bolnice, které jsou ve velkých městech jako Pula, Rijeka, Zadar nebo Split,” dodává Jana Ježková.

Pozor na ostrovy, zdravotní péče je omezená

Chorvatsko má z pohledu cestování a zdravotní péče jedno specifikum – řada turisticky oblíbených míst se nachází na některém z mnoha chorvatských ostrovů, což v případě zdravotních problémů komplikuje transport k lékaři. Někde například trajekty mezi ostrovem a pevninou jezdí jen několikrát denně. Je vhodné s tím počítat a vycestovat s vybavenou cestovní lékárničkou.

V případě řešení vážných situací se pacienti na pevninu transportují buď letecky vrtulníkem, nebo záchranářskou lodí. S velmi malými dětmi nebo u starších, případně chronicky nemocných pacientů doporučujeme volit dovolenou na pevnině, kde je péče rychleji dostupná,” doporučuje Kateřina Vanková, produktová manažerka cestovního pojištění Generali.

Chorvatská lékařská zařízení často vyžadují platbu na místě

Cestovní pojištění by mělo být při cestách do ciziny standardem. A to i do zemí v rámci EU. Například v Chorvatsku je potřeba s úhradou za ošetření počítat vždy. Podle zkušeností pojišťovny Generali je přístup tamějších lékařů k akceptování úhrady za ošetření prostřednictvím pojišťovny spíše výjimečný. „V takové chvíli klientům s cestovním pojištěním situaci pomáhají řešit pracovníci asistenční služby, kteří zajišťují garanci toho, že ošetření bude v rámci pojistky zpětně proplaceno,” vysvětluje Kateřina Vanková.

V Chorvatsku je kromě toho navíc potřeba počítat s poplatky, které je nutné uhradit i v případě, že zdravotnické zařízení uzná Evropský průkaz zdravotního pojištění. Obvykle se jedná o spoluúčast lékařům či poplatek za recept nebo zdravotnické pomůcky. Většinou jde od desítky chorvatských kun (HRK), ale mohou to být i částky do 2 000 kun (cca 7 000 Kč). V podobných případech mnohdy musíme prostřednictvím našich partnerů uhradit například náklady za sanitky převážející pacienta hotově. Velkou část výdajů by ale měla po návratu proplatit zdravotní pojišťovna, spoluúčast a jiné poplatky je pak možné žádat z cestovního pojištění,” potvrzuje Jana Ježková z Europ Assistance.

Orientační poplatky u lékaře v Chorvatsku:

  • Ošetření u praktického nebo zubního lékaře a gynekologa – 10 HRK
  • Ošetření u specialisty – 25 HRK
  • Den hospitalizace v nemocnici – cca 100 HRK
  • Diagnostické vyšetření – 50 HRK
  • Ortopedické a další pomůcky – 50 HRK
  • Stomatologické pomůcky – 1 000 HRK
  • Vystavení lékařského předpisu – 10 HRK

Malé děti do Egypta raději ne. Lékaře vybírejte jen s pojišťovnou

Trendem posledních let jsou stále častější dovolené, na které rodiče berou kojence a děti do dvou let věku. Z našich zkušeností vyplývá, že pokud do Egypta vyrazí rodiče právě s takhle malým potomkem, téměř s jistotou u něj budou v rámci své dovolené řešit nějaké zdravotní komplikace,“ popisuje Kateřina Vanková. Tím spíše by rodiče měli vědět, jak postupovat, když dítě onemocní.

Nejčastěji se na zdraví dětí podepisují klimatizace a také pobyt na slunci. V prvním případě se dostavuje rýma a kašel kvůli přechodu z horka do klimatizovaných prostor (a naopak). V druhém případě se podceňuje doba strávená na slunci. Dospělí navíc často zapomínají, že dítě před sluncem neochrání ani běžný slunečník. A velkým nebezpečím jsou u malých dětí nejen v Egyptě častá průjmová onemocnění, která mohou velmi rychle skončit vážnou dehydratací.

Být na pozoru v Egyptě je potřeba i při hledání zdravotní péče. Důvodem je tamní rozbujelý a nekontrolovaný byznys s péčí o zdraví. „Obecně platí, a v Egyptě dvojnásob, že v případě návštěvy lékařského zařízení by měl klient nejdříve zavolat na asistenční linku, jestliže je to vzhledem k okolnostem alespoň trochu možné. Tam mu specialisté s ohledem na jeho polohu doporučí nejvhodnější lékařské zařízení,“ vysvětluje Kateřina Vanková.

Nový trend: Úrazy na vodních atrakcících a dovolená s prarodiči

Zrádné jsou ale i dětské atrakce v hotelových komplexech, které můžou způsobit lehčí i těžší úrazy. „Ten trend je skutečně výrazný, protože hotely se dnes na rodiny s dětmi musí aktivně zaměřovat. Atrakce jako tobogány, skluzavky nebo trampolíny sice přinášejí spoustu zábavy, ale rodičům také mnoho vrásek na čele,“ upozorňuje Kateřina Vanková. Podle statistik pojišťovny jsou pak tímto nejvíce ohroženy děti ve věku 3 až 15 let. Nejčastěji se proplácí zdravotní účty za vykloubené ruce nebo nohy, tržné rány nebo odřeniny a také za ošetření následků otřesu mozku. K těmto úrazům obvykle vede uklouznutí právě u bazénu.

Dalším trendem je dovolená vnoučat s prarodiči. Takový typ dovolené ovšem přináší riziko, když u seniorů dojde k nečekané zdravotní komplikaci, která vyžaduje hospitalizaci. Děti pak zůstávají nezaopatřené. „V takových případech v rámci cestovního pojištění posíláme na naše náklady co nejrychleji na místo příbuzného dětí nebo vlastního specialistu. Případně zajišťujeme seniorům na místě telefonický překlad. Vše na náklady pojišťovny,“ dodává Kateřina Vanková.

4 užitečné postřehy PRO DOVOLENOU S DĚTMI

  1. Teplo a zima dokáží zavařit

Organismus dětí je mnohem citlivější na změny teplot. V zemích s tropickými teplotami dokáže způsobit nejvíc potíží klimatizace. Pokud jedete do Řecka, Bulharska, Egypta nebo Turecka, je téměř jisté, že se dítěti nějaké komplikace nevyhnout. Nejčastěji jde o záněty dýchacích cest, ale také uší. Je moudré se na to předem připravit.

  1. Se sluncem není legrace

Nepodceňujte s dětmi dobu strávenou na slunci a dodržujte používání ochranných krémů. Kožní vyrážka znamená obvykle na několik dní konec radovánek na pláži nebo u bazénu. Dospělí navíc často zapomínají, že dítě před sluncem neochrání ani běžný slunečník. Po koupání je vždy třeba znovu použít opalovací krém, protože i voděodolné krémy nevydrží vše.

  1. Zábavné atrakce s mírou

Atrakce jako tobogány, skluzavky nebo trampolíny přinášejí v hotelových komplexech spoustu zábavy, ale rodičům také mnoho vrásek na čele. Stále častěji se na nich totiž stávají lehčí i těžší úrazy. Podle statistik jsou pak tímto nejvíce ohroženy děti ve věku 3 až 15 let. Rizikem je i kumulace dětí na atrakci ve stejné době.

  1. Asistenční linka dobře poslouží

Když se už něco stane, vždy se spojte s asistenční službou pojišťovny. Při výběru vhodného lékařského zařízení dejte na její rady, protože garantuje kvalitu i rozsah služeb. U smluvních zdravotnických zařízení se pojišťovna za klienta navíc zaručí, a on tak mnohdy nemusí na místě nic platit z vlastní kapsy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky