Shoďte slona ze své střechy. Může vám ji zničit

Nadsázka v našem titulku je pouze mírná. Jen 20centimetrová vrstva sněhu na střeše běžného rodinného domu váží přibližně 2 tuny, tedy skoro tolik jako slon. Allianz letos registruje zvýšené množství škod způsobených tíhou sněhu. Jejich počet je již dnes téměř na polovině celkového loňského stavu.

Ilustrační fotografie
reklama

Ze sněhové nadílky se sice majitelům nemovitostí dělají vrásky o něco později než motoristům, mohou zato být mnohem větší. Přijít o střechu nad hlavou v důsledku jejího proboření je v zimním období zvlášť nepříjemné. Poškození nemovitosti tíhou sněhu už letos Allianz nahlásila padesátka majitelů domů a desítka podnikatelů a firem, přitom zdaleka ne všichni klienti si toto připojištění sjednávají. Celková částka pojistných plnění i rezerv k nedořešeným případům dnes dosahuje více než trojnásobku loňského celoročního stavu.

Poškození sněhem se samozřejmě nemusí týkat pouze střechy. Kromě střešních krytin jsou nejčastějšími škodami z tíhy sněhu poškozené podokapní žlaby nebo sněhové zachytávače. S těmito problémy je často spojené následné zatečení vody do nemovitosti a tedy poškození maleb, omítek a případně i tepelné izolace. Výjimkou ale nejsou ani nákladnější škody na krovech či střešních konstrukcích.

Stačí jedna noc vydatného sněžení, aby napadlo množství sněhu schopné způsobit velké škody. Neztrácejte proto zbytečně čas a odstraňte sníh ze střechy co nejdříve. Pokud se rozhodnete odstranit sníh ze střechy sami, měli byste v první řadě dbát na bezpečnost. Jestliže nejste přesvědčeni o tom, že to sami zvládnete, využijte raději služeb profesionálů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky