Vybízí vás letní počasí k focení z dronu? Na co nesmíte zapomenout

Pokud trávíte slunné letní víkendy na louce se svým dronem, možná vás překvapí, že pro jakékoli komerční využití vašeho letounu byste měli mít sjednané „povinné ručení“. „Dronů v Česku létají tisíce, ale pojištění má naprosté minimum z nich,“ upozorňuje Tomáš Gratzl, upisovatel z oddělení pojištění letadel v Allianz, jež majitele dronů chrání už od roku 2012. Pojistit si můžete i takový stroj, se kterým létáte pouze pro relaxaci. Hodit se vám to bude také pro výlety do zahraničí.

Dron, ilustrační fotografie
reklama

„Občas dochází k nepříjemným nehodám, kdy se i při dodržení všech pravidel bezpečného provozu může dron „zalétnout“ z důvodu technické chyby a způsobit škodu na majetku či zdraví,“ vysvětluje Gratzl, proč se pojištění vyplatí i zkušeným pilotům. Majitelé komerčně využívaných dronů navíc v Česku nemohou bez pojištění odpovědnosti za škody způsobené jeho provozem získat povinné povolení k tzv. leteckým pracím od Úřadu pro civilní letectví. Kromě hrozby placení vysokých částek za odškodné se tak vystavují i nebezpečí tučné pokuty.

Allianz pojišťovna již čtvrtým rokem nabízí speciální pojištění nejen majitelům komerčně využívaných strojů, ale i těm, kteří je používají čistě pro rekreaci. V této kategorii je zatím pojištění povinné jen v případě, že dron váží více než 20 kg. Pojistit si samozřejmě můžete i menší nekomerčně využívané stroje, což se vám může hodit třeba o dovolené. Smlouva totiž platí pro celou Evropu.

Přestože drony malých rozměrů se dnes v médiích objevují hlavně v souvislosti s tématem možné ztráty soukromí nebo teroristických útoků, riziko nechtěného poškození cizího majetku či zdraví se nevyplácí bagatelizovat, a to i s ohledem na zvýšení částek za odškodnění fyzické a psychické újmy, které loni přinesl nový občanský zákoník. „Počet klientů tohoto pojištění evidujeme ve stovkách. Pro věrný odraz české reality by to však měly být tisíce,“ říká Gratzl.

Témata: drony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky