Poslední šance změnit pojišťovnu: Jak na to? Srovnání a nabídky

Je nejvyšší čas na změnu zdravotní pojišťovny, tedy pokud o ní uvažujete. Přihlášku k nové zdravotní pojišťovně si můžete podat už jen do 30. června. Co pojišťovny novým klientům nabízejí?

Průkazky VPZ, nová a současná
reklama

Konec června je každým rokem i obdobím nejtužších bojů zdravotních pojišťoven o nové i staré klienty. Zdravotní pojišťovnu totiž můžete změnit jen jednou ročně a žádost musíte vyplnit a podat do 30. června.

Ani pak se hned nestanete novým pojištěncem. Nová pojišťovna vás pod sebe převede až 1. ledna příštího roku. Pokud žádost o registraci u nové pojišťovny nepodáte včas, ale třeba až v červenci, počkáte si na přechod dokonce o rok déle, až 1. ledna 2016.

Přihlásit se k nové zdravotní pojišťovně je snadné. Stačí zajít buď na některou pobočku, přinést doklady (občanský průkaz nebo rodný list)a vyplnit formulář. Ten získáte buď na místě nebo ho můžete mít vyplněný už z domova. Pojišťovny je nabízejí ke stažení na svých webech.

Jednotlivé pojišťovny vás k sobě mohou lákat nejrůznějšími bonusy, výhodami a dárky. Vyplatí se ale nejednat zbrkle. Zvlášť u menších pojišťoven odborníci doporučují poradit se i se svým lékařem. Ne každá pojišťovna s ním musí mít dojednanou smlouvu. Totéž se může týkat i nemocnice u vás ve městě a vám by nevhodnou volbou pojišťovny nezbývalo než změnit lékaře nebo na operace cestovat meziměstsky.

Letos si můžete vybrat mezi těmito pojišťovnami:

- Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
- Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
- Revírní bratrská pokladna
- Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky
- Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
- Zaměstnanecká pojišťovna Škoda
- Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Zcela jednoznačně určit, která pojišťovna je nejlepší, nelze. Jejich nabídky preventivních prohlídek, programů, léčebných pobytů nebo očkování jsou do značné míry podobné. Jinak je také využijete v pětadvaceti letech a jinak třeba v šedesáti. Je také důležité znát svůj zdravotní stav a z něj odvozovat, jaké služby byste u své nové pojišťovny mohli čerpat.

Některé z nabízených bonusů a výhod pojišťoven vám představíme v následujícím textu, ale pro jejich plný výčet musíte využít odkazy na jednotlivé weby pojišťoven:

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Nabízí například úhradu očkování do výše 1500 Kč, preventivní vyšetření na rakovinu tlustého střeva, rakovinu kůže, prostaty či vyšetření zrakového nervu. Pojišťovna přispívá i na laserové operace očí, na bezlepkovou dietu nebo nabízí sportovní prohlídky nebo na bezlepkovou dietu. 

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Zcela zdarma nabízí například vyšetření na mamografu nebo vyšetření prostaty či úbytku kostí (osteoporózy). Pojišťovna přispívá i na očkování novorozenců, některá očkování dospělých či například na preparáty k odvykání kouření. 

Revírní bratrská pokladna

V této pojišťovně vám uhradí 4000 korun na očkování proti rakovině děložního čípku a finančně tu podporují i dárce krve či kostní dřeně. Získáte třeba i příspěvek na permanentku na plavání nebo do posilovny. 

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

Počítat můžete s příspěvky na plavání, očkování, léčebný tělocvik, rehabilitace nebo ozdravné pobyty. Podporují tu i dárce krve a kostní dřeně a nabízejí širokou paletu vyšetření na různé druhy rakoviny. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

U VZP se letos zaměřili především na prevenci rakoviny. Klienty, kteří vzhledem ke svému věku zanedbali některá vyšetření, pojišťovna adresně zve na tzv. onkologickou prevenci. 

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Tato pojišťovna nabízí tzv. "Kartu mého srdce", což je jakýsi elektronický průvodce péčí o zdraví vaše a vaší rodiny. 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

I tato pojišťovna aktivně podporuje dárce krve a kostní dřeně. Těhotným ženám nabízí několik druhů vyšetření, dětem pak třeba rovnátka na zuby, pobyty na letních táborech nebo očkování. Senioři dostanou například příspěvek na vycházkové hole. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky