Změny ve VZP! Co se děje?

Téměř čtyřem milionům lidí pošle Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na jejich domácí adresu nový průkaz pojištěnce. Prvních 140.000 ho dostane do poštovní schránky v červnu, další v následujících měsících, výměna skončí v únoru příštího roku, sdělil dnes mluvčí VZP Oldřich Tichý. VZP má 5,96 milionu pojištěnců, z nich 3,985 milionu se výměna týká. Jak dlouho ještě je nynější průkaz platný, si každý může přečíst v pravém dolním rohu přední strany dokumentu.

Průkazky VPZ, nová a současná
reklama

Platnost bude tentokrát 10 let. Pojišťovna tím ušetří 60 milionů korun

Už za pár dní dostane prvních 140 tisíc klientů VZP do poštovních schránek nové průkazy pojištěnce. Bude to začátek devítiměsíční akce, která skončí příští rok v únoru a celkem při ní dostane nový průkaz 3 985 000 lidí. Oproti současné kartě provázejí tu novou dvě změny – jednak už nebude celá modrá, ale její rubová strana se výrazně zabarví. A platit už nebude jen 5 let, ale dvojnásobnou dobu. Díky prodloužení platnosti ušetří VZP 60 milionů korun. 

Výměna průkazů se týká těch pojištěnců, u nichž v nejbližších měsících končí platnost stávajícího dokladu. Pojišťovna vyměňuje plastové průkazy podruhé, zatím to bylo vždy v pětiletém cyklu. 

Příští hromadná výměna však bude tentokrát až za 10 let. Analýza ukázala, že rizika spojená s delší platností dokladů (například jejich možné zneužití) se vyplatí podstoupit s ohledem na náklady spojené s výměnou. Ty činí zhruba 60 milionů korun, v čemž je zahrnuta jak samotná výroba karet, tak jejich distribuce a další nutné náklady. Prodloužením platnosti jedna výměna odpadne a ušetřené peníze bude možné využít na zdravotní péči.

Klienti dostanou nové průkazy poštou do schránek. Nemusí pro ně chodit ani na poštu, ani na pobočku. V průvodním dopise najdou všechny potřebné informace vysvětlující, jak a kde průkaz používat. Samozřejmě je v nich uvedena i možnost vrátit starý průkaz na kterékoli naší pobočce. To však není povinné, znehodnotit jej mohou sami třeba přestřižením nůžkami.

Nikdo také předem nebude klienty VZP obcházet a kontrolovat například to, kdy jim průkaz končí – pokud se takoví lidé někde objevují, jde nejspíš o podvodníky. VZP se s podobnými případy již opakovaně setkala ze strany náborářů konkurenčních pojišťoven, kteří prováděli nekalou přeregistraci.

Při tak velkém počtu klientů, kteří mají nový průkaz dostat, nelze samozřejmě vyloučit ojedinělé problémy – může se například vyskytnout chybná adresa v databázi. Ta může vzniknout jak nepřesností pracovníka pojišťovny, tak i tím, že klient nenahlásí změnu adresy. Česká pošta, která distribuci zajišťuje, bude nedoručitelné zásilky vracet zpět VZP.

Klienti, jimž platnost průkazu končí (datum je na kartičce vyznačeno) a nedostali nový, udělají nejlépe, když se obrátí na pobočku VZP. Pracovníci pojišťovny zjistí, kde vznikl problém, a pomohou ho odstranit.

Pro pozměněnou vizuální podobu průkazu se VZP rozhodla proto, že chtěla modernizovat jejich podobu. Ta strana dokladu, kde jsou uvedeny povinné údaje o pojištěncích, musí mít jako Evropský průkaz zdravotního pojištění jednotný vizuální styl. Změna se proto mohla týkat jen rubu, kde se nově objevují například korporátní barvy VZP. Náklady se tím nijak nezvýšily. 

Témata: vzp

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky