Piráti nechtějí, aby ve Správní radě VZP seděly osoby ve střetu zájmů

Piráti u příležitosti volby předsednictva Správní rady VZP upozorňují na nezákonné postavení některých jejích členů. Správní rada včera v novém složení zvolila za svou předsedkyni Věru Adámkovou (ANO). Na pozice místopředsedů byli zvoleni Jiří Běhounek (ČSSD) a Bohuslav Svoboda (ODS).

VZP
reklama

Oba dva přitom provozují soukromé ambulance a mají smlouvy s VZP, čímž se dostávají do střetu zájmů. Zákonné omezení se krom dodavatelů vztahuje i na osoby blízké členÅ ¯m spr&a acute;vní rady. Již před volbou na to upozornil člen správní rady za Piráty MUDr. Zdeněk Hřib.

V nepřípustném střetu zájmů je několik nominantů za ANO, ČSSD a ODS. Zdeněk Hřib je na jednání před volbou vyzval, aby se volby neúčastnili a na své členství neprodleně rezignovali nebo ukončili své konfliktní aktivity. Vzhledem k tomu, že osoby ve střetu zájmů výzvu ignorovaly, obrátí se Piráti nyní na sněmovní kluby, které je do správní rady VZP nominovaly. V případě, že by ani tento krok nezajistil respektování zákona, zajistí Piráti jeho vymáhání právní cestou.

„Bylo by velice nešťastné, kdyby kvůli nelegitimnímu postavení řady členů správní rady mohly být její rozhodnutí zpochybněna, jako se tomu stalo v roce 2016 u Vojenské zdravotní pojišťovny. Taková situace by VZP rozhodně nesvědčila,” uvádí Hřib.

Piráti budou dále hledat podporu u parlamentních stran, aby došlo ke zrušení deseti vládních trafik ve správní radě VZP. Jde o členy, kteří jsou jmenováni vládou, zbylých dvacet členů vybírá Poslanecká sněmovna dle poměrného zastoupení stran. Důvodem pro zrušení těchto míst je skutečnost, že Ministerstvo zdravotnictví, které deset členů vládě navrhuje, je zároveň vlastníkem největších nemocnic, a tím se také dostává do konfliktu zájmů.

„Náš návrh reformy zdravotnictví počítá se zeštíhlením správní rady VZP o zmíněných deset vládních byrokratů a poradců tak, aby zůstali jen zástupci pojištěnců volení Poslaneckou sněmovnou. Nominace by měly probíhat dle námi připraveného nominačního zákona, který zamezí politickým trafikám. U našich nominantů do rad VZP i ČTK proběhla otevřená výběrová řízení,” dodává k tomu Petr Třešňák, místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky