Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VZP bude hradit nový lék na cystickou fibrózu dětem už od šesti let

VZP
VZP
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude hradit nový lék na cystickou fibrózu Kaftrio dětem od šesti let, dosud ho dostávají starší 12 let. Počítá s úhradou ročně pro 43 z nich, které splní i další kritéria stanovená odbornou společností, uvedla dnes VZP v tiskové zprávě. Cystická fibróza je vzácné nevyléčitelné onemocnění, které postihuje především dýchací a trávicí systém. V ČR žije asi 700 lidí s touto nemocí, jejich průměrný věk dožití je 25 let.

Úhradu léku umožnilo podepsání společného stanoviska zdravotní pojišťovny a Pracovní skupiny pro cystickou fibrózu České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. "Projeví se to například snížením počtu nutných hospitalizací, odpadnou jim opakované a časté návštěvy v ordinacích specialistů i u praktika. Děti se budou moci zapojit do školních i mimoškolních aktivit, které jim dosud byly kvůli diagnóze odpírány," uvedl náměstek ředitele VZP Jan Bodnár.

Podle pojišťovny má Kaftrio nejlepší účinnost léčby, zvyšuje kvalitu a prodlužuje věk dožití pacientů. K tomu, aby získali na úhradu léku nárok, musí mít jednu ze dvou specifických genových mutací a zároveň jejich dosavadní léčba nebrání dostatečně zhoršování onemocnění. Lék byl schválen Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) v roce 2020, loni v červnu pojišťovna souhlasila s úhradou starším dětem.

"Podpis dohody, která v souladu s nejnovějšími evropskými indikačními kritérii posouvá věkovou hranici už k šesti letům věku, je příslibem pro naše dětské pacienty s cystickou fibrózou na kvalitnější život i efektivnější způsob léčby," uvedl člen výboru pracovní skupiny a přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie Fakultní nemocnice Motol Pavel Dřevínek.

Kromě motolské nemocnice mají specializovaná centra pro léčbu cystické fibrózy fakultní nemocnice v Brně, Hradci Králové, Olomouci a Plzni. Nemoc patří mezi nejčastější dědičná onemocnění v populaci, každý rok se s mutací genu, která ji způsobuje, narodí 15 až 20 dětí. V současnosti pacienti s cystickou fibrózou musí každý den inhalovat léky na ředění hlenu, stráví tím zhruba 1,5 až tři hodiny denně.

Podobné dohody VZP již dříve uzavřela také pro léčbu spinální svalové atrofie a pro některé léčivé prostředky v onkologii a hematoonkologii. Pojišťovna se dohodne s odbornými společnostmi na tom, za jakých podmínek bude lék platit. Kritéria pak zpravidla převezmou i ostatní zdravotní pojišťovny. VZP je v ČR největší, má asi 5,9 milionu pojištěnců.

Témata:  VZP nemoc děti finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.