Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinné ručení zdražilo některým o více než 10 procent! Kdo je na tom nejhůře?

Povinné ručení zdražilo některým o více než 10 procent! Kdo je na tom nejhůře?

Foto: Škoda Auto

Některým řidičům zdražilo povinné ručení až o 12 procent. Vyplývá to z loňských výsledků pojišťoven, které často vyplatily za škody více, než kolik vybraly. Zvyšování cen nejvíce pocítili mladí majitelé silných aut z měst nad 50 tisíc obyvatel, uvedl v pondělí server ePojisteni.cz.

"Klientům ve věku do 22 let vzrostla průměrná cena povinného ručení na 4577 korun, což je ve srovnání s loňskem o 11,3 procenta více," popisuje David Holý z ePojisteni.cz. Dodal, že nejméně na změny naopak doplatili řidiči ve věkové skupině 35 až 39 let, kteří si za povinné ručení připlatí jen 1,4 procenta.

Šetření ePojisteni.cz zároveň dokázalo, že i když je povinné ručení pořád nejdražší v Praze, větší šok zažily peněženky řidičů z měst nad 50 tisíc obyvatel mimo území hlavního města. "Zatímco klientům z menších měst cena povinného ručení stoupla průměrně o 5,2 procenta a Pražanům o 3,7 procenta, řidiči z měst nad 50 tisíc obyvatel letos platí o 5,7 procenta víc," upřesňuje David Holý.

Ze statistik serveru ePojisteni.cz vyplývá, že nyní klienti z malých měst platí za povinné ručení v průměru 2794 korun ročně, zákazníci z velkých měst 3086 korun a obyvatelé Prahy 3600 korun ročně.

Pokud se na problematiku podíváme z pohledu obsahu motoru vozu, je zřejmé, že se navýšení cen nejvíce dotklo majitelů nejsilnějších automobilů na straně jedné, ale paradoxně také řidičů vozů s nejnižším obsahem motoru na straně druhé. "Vozidla s kubaturou nad 2500 ccm mají povinné ručení v průměru dražší o 17,3 procenta, u vozidel s kubaturou do 1000 ccm je to 11,2 procenta. U všech ostatních kategorií vozidel byl nárůst ceny menší," popisuje Holý s tím, že z absolutně nejnižšího růst cen se mohou těšit majitelé vozů s kubaturou 1651 až 1850 ccm. Těm se povinné ručení prodražilo o 2,6 procenta.

Témata:  povinné ručení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.