Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spoušť po vichřici Eberhard: Škody se vyšplhaly na stovky milionů

Vichřice Eberhard: Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy
Vichřice Eberhard: Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy
Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Pojišťovny mají po víkendu nahlášeny další škody z řádění vichřice Eberhard z minulého týdne, jejichž objem nyní dosahuje stovek milionů Kč. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Zhruba polovinu škod již vyřídily. Události klienti hlásili prakticky z celé republiky, typicky šlo o poškozené střechy, přístřešky, rozbitá okna a zatečení do budov.

Česká pojišťovna měla k dnešnímu poledni nahlášeno 6100 škod za více než 150 milionů korun. "Kolegové pracují ve speciálním kalamitním režimu, prohlídky poškozeného majetku byly i o víkendu. Díky tomu jsme přes 60 procent nahlášených škod vyřešili. Řada lidí až o víkendu zjistila, jaké škody napáchala vichřice na jejich rekreačním objektech, zaznamenali jsme dnes ve srovnání s běžným pondělím zhruba o 30 procent více hovorů," řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

"Po týdnu, kdy klienti již většinu škod nahlásili, evidujeme v Kooperativě 3720 škod za 110 milionů korun," upozornil mluvčí Milan Káňa. Zároveň kolegové z likvidace pojistných událostí podle něj 1100 škod ukončili a klientům vyplatili pojistné plnění v přes 11 milionů Kč.

Allianz týden po vichřici eviduje 1771 škod za celkem 68 milionů korun. Na 45 procent nahlášených událostí z privátního majetku a autopojištění je z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje. Nejčastěji šlo o zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, popadané ploty a rozbité skleníky. Výjimkou nebylo ani poškozené lešení, spadlá omítka, zahradní nábytek a ulítlé trampolíny, dodal mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

"Nárůst škod po víkendu skutečně zaznamenáváme. Lidé na svých rekreačních objektech měli možnost poprvé škody vidět a tedy je následně hlásit do pojišťovny," uvedl mluvčí Generali Jan Marek. Celkový počet škod přesáhl tisícovku, v předpokládané výši téměř 32 milionů korun. Přes další hlášení škod se podle něj daří držet v tuto chvíli vyřízení a uzavření pojistných událostí na hranici 50 procent.

Klienti AXA dosud nahlásili na 250 škod za 2,5 miliónu korun. Převládají menší škody na oknech, střechách a plotech, které nevydržely nápor silného větru. Výjimkou nejsou poškozené televizní, satelitní antény včetně těch pro bezdrátové připojení k internetu. Další škody, které patrně budou hlášeny s výraznějším zpožděním, se budou podle mluvčího Jiřího Cívky týkat rekreačních objektů. Řada z nich je zazimována a jejich majitelé je poprvé navštíví s příchodem jarního počasí.

Česko předchozí neděli zasáhl velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. Vítr měl místy sílu orkánu, třeba na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu. Minulé pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315.000 odběratelů. Škody na vedení po vichřici vyčíslili energetici na 38,5 milionu korun.

Témata:  počasí vítr pojišťovny

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy