Spoušť po vichřici Eberhard: Škody se vyšplhaly na stovky milionů

Pojišťovny mají po víkendu nahlášeny další škody z řádění vichřice Eberhard z minulého týdne, jejichž objem nyní dosahuje stovek milionů Kč. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Zhruba polovinu škod již vyřídily. Události klienti hlásili prakticky z celé republiky, typicky šlo o poškozené střechy, přístřešky, rozbitá okna a zatečení do budov.

Vichřice Eberhard: Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy
reklama

Česká pojišťovna měla k dnešnímu poledni nahlášeno 6100 škod za více než 150 milionů korun. "Kolegové pracují ve speciálním kalamitním režimu, prohlídky poškozeného majetku byly i o víkendu. Díky tomu jsme přes 60 procent nahlášených škod vyřešili. Řada lidí až o víkendu zjistila, jaké škody napáchala vichřice na jejich rekreačním objektech, zaznamenali jsme dnes ve srovnání s běžným pondělím zhruba o 30 procent více hovorů," řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

"Po týdnu, kdy klienti již většinu škod nahlásili, evidujeme v Kooperativě 3720 škod za 110 milionů korun," upozornil mluvčí Milan Káňa. Zároveň kolegové z likvidace pojistných událostí podle něj 1100 škod ukončili a klientům vyplatili pojistné plnění v přes 11 milionů Kč.

Allianz týden po vichřici eviduje 1771 škod za celkem 68 milionů korun. Na 45 procent nahlášených událostí z privátního majetku a autopojištění je z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje. Nejčastěji šlo o zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, popadané ploty a rozbité skleníky. Výjimkou nebylo ani poškozené lešení, spadlá omítka, zahradní nábytek a ulítlé trampolíny, dodal mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

"Nárůst škod po víkendu skutečně zaznamenáváme. Lidé na svých rekreačních objektech měli možnost poprvé škody vidět a tedy je následně hlásit do pojišťovny," uvedl mluvčí Generali Jan Marek. Celkový počet škod přesáhl tisícovku, v předpokládané výši téměř 32 milionů korun. Přes další hlášení škod se podle něj daří držet v tuto chvíli vyřízení a uzavření pojistných událostí na hranici 50 procent.

Klienti AXA dosud nahlásili na 250 škod za 2,5 miliónu korun. Převládají menší škody na oknech, střechách a plotech, které nevydržely nápor silného větru. Výjimkou nejsou poškozené televizní, satelitní antény včetně těch pro bezdrátové připojení k internetu. Další škody, které patrně budou hlášeny s výraznějším zpožděním, se budou podle mluvčího Jiřího Cívky týkat rekreačních objektů. Řada z nich je zazimována a jejich majitelé je poprvé navštíví s příchodem jarního počasí.

Česko předchozí neděli zasáhl velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. Vítr měl místy sílu orkánu, třeba na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu. Minulé pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315.000 odběratelů. Škody na vedení po vichřici vyčíslili energetici na 38,5 milionu korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky