Úrazy hlavy a páteře na lyžích? Dětem rodiče helmu nasadí, sami ale příkladem nejdou

Úrazy hlavy a páteře patří mezi nejzávažnější poranění z lyží a často mívají trvalé následky. Přesto dospělí Češi opomíjí důležitost ochranného vybavení a zbytečně riskují. Přitom během jarních prázdnin, které právě začínají, evidují pojišťovny nejvíce škod.

Ilustrační fotografie
reklama

Mezi nejčastější příčiny poranění hlavy a páteře patří srážka s jiným lyžařem nebo nepřiměřená rychlost a následné vylétnutí ze sjezdovky, kde dochází ke střetu se stromem, sloupem lanovky nebo sněžným dělem. „Je velmi důležité, aby lyžaři nepřeceňovali své dovednosti a současně byli zvláště v období jarních prázdnin více obezřetní kvůli zvýšenému počtu lidí na sjezdovkách,“ upozorňuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Řadě nehod se také dá vyhnout dodržováním 10 základních pravidel FIS a především používáním ochranných pomůcek, jako jsou helma a chránič páteře.

Dětem rodiče helmu nasadí, sami ale příkladem nejdou

Zejména u dětí je pak nezbytné, aby na svah vždy vyrazily s helmou a v ideálním případě i s páteřákem. To samé platí i pro dospělé. Zatímco jako rodiče jsou Češi v tomto ohledu zodpovědní a v zahraničí nepotkáme dítě bez helmy, sami příkladem nejdou a zbytečně hazardují. Podle aktuálního průzkumu společnosti NMS pro ERV Evropskou helmu vždy nasadí jen 7 z 10 dospělých Čechů. 17 % ji nenosí nikdy a 1 z 10 pak helmu používá jen občas, a to zejména v zahraničí.

Chránič páteře je pro Čechy téměř cizí slovo

S páteřáky je situace ale o dost vážnější. Vždy ho používá jen každé čtvrté dítě a mezi dospělými pouze 1 z 10. Vůbec ho přitom nenosí 75 % dospělých Čechů. Právě poranění hlavy, páteře, a to nejen obratlů, ale také míchy, patří spolu se zlomeninami končetin a zhmožděninami mezi častá zranění, někdy i s velmi vážnými následky.

Mimo helmu a páteřák je také důležité dbát na stav vybavení a fyzickou přípravu. Nesprávně seřízené lyže jsou totiž příčinou každé šesté nehody. Obzvláště před první jízdou je pak důležitá alespoň lehká rozcvička, na kterou ale zapomíná celých 59 % lyžařů. Horská služba dále apeluje na rodiče, aby své děti oblékali do výrazných barev nebo je vybavili reflexními prvky, díky kterým jsou na sjezdovce více viditelné pro ostatní lyžaře.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky