Chystáte se v zimě na hory? Pozor na pojištění a nadmořskou výšku

Náplní zimní dovolené bývá zpravidla aktivní odpočinek. Mnoho Čechů se vydává na hory do zahraničí, a proto by rozhodně neměli zapomínat na cestovní pojištění. Lze ho vyřídit velmi snadno a rychle a pár stokorun vás může ochránit i před statisícovými náklady. Je však třeba ohlídat si správné nastavení limitů i připojištění. Pokud se například pohybujete v nadmořské výšce nad 3 000 metrů, je to považováno za rizikový sport a za ten si je nutno připlatit.

Ilustrační fotografie
reklama

Při jakékoliv cestě do zahraničí je potřeba mít u sebe Evropský průkaz zdravotního pojištění. Je to základ, který vám zajistí odpovídající lékařskou péči dle poměrů daného státu. V zahraničí však není zdravotní péče zcela bezplatná. Na další výdaje ve formě různých poplatků, spoluúčasti či léků se veřejné zdravotní pojištění často nevztahuje, a tak by si turista musel tyto náklady hradit sám. Cestovní pojištění je tak naprostou nezbytností. „Léčebné výlohy jsou ještě vyšší v mimoevropských zemích, protože cizinec nebude mít nárok ani na základní ošetření z veřejného zdravotního systému, jako je tomu v rámci EU,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

Neplaťte zbytečně moc

Cestovní pojištění není vůbec drahou záležitostí. Pojištění celé rodiny na jednu dovolenou je otázkou stokorun a lze jej obstarat současně s nákupem zájezdu, v internetových srovnávačích nebo v bankovní aplikaci i přes mobilní telefon. „Doporučuji, aby se lidé nenechali zlákat hned první nabídkou prodejců zájezdů. Takové pojištění může být zbytečně předražené a obdobný produkt lze často získat výrazně levněji,“ upozorňuje Zbyněk Kočiš. „Lidé navíc mívají cestovní pojištění mnohdy již sjednáno, aniž by si to uvědomovali. Mohli ho získat spolu s platební kartou nebo v rámci balíčku dalších služeb v bance. V takovém případě by si však rozhodně měli ověřit, zda disponují dostatečnými limity pojistného plnění,“ dodává Kočiš.

Jak nastavit limity?

Není překvapením, že lékařská péče je všeobecně velmi nákladná. A především zimní dovolená na horách je vzhledem k obvyklým zimním radovánkám velmi rizikovou záležitostí. Běžné události, jakými jsou například ošetření zlomené nohy nebo zásah horské služby v Rakousku, by vás bez pojištění přišly na desítky až stovky tisíc korun. „Na pojistných limitech se proto nevyplatí šetřit. Výslednou cenu pojištění to zásadně neovlivní, vyšší limity vám pojistku prodraží často jen o desítky korun,“ uvádí Michal Diviš, finanční specialista společnosti Poutko. „Pro cesty po Evropě by neměly být limity pojistného plnění nižší než 1,5 až 2 miliony korun, do zbytku světa doporučuji limity dvojnásobné. Pro ošetření zubů volte limit alespoň 10 tisíc korun,“ dodává Michal Diviš. Cestovní pojištění by mělo obsahovat též úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám a přijde vhod též pojištění ztráty zavazadel a asistenční služba.

Pozor na výluky aneb příplatek za nadmořskou výšku

Při kalkulaci cestovního pojištění je dobré si uvědomit, čemu se chcete během dovolené věnovat, a tomu i přizpůsobit parametry pojištění. Kromě toho, že pojišťovna vám může zkrátit nebo úplně odmítnou plnění, pokud jste byli během pojistné události opilí, rozlišuje například i rekreační a rizikové sporty. Je zřejmé, že při provozování rizikových sportů si budete muset za pojištění připlatit. To se samozřejmě netýká běžného lyžování, nicméně už jen pohyb v nadmořské výšce nad 3 000 metrů bývá za rizikový sport považován, a proto na to při kalkulaci pojištění myslete.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky