Stárnutí by mohlo být zastaveno. Je věčný život na dosah?

Vědci se domnívají, že objevili způsob, jak „omladit" lidské buňky, díky čemuž by se mohla zvýšit délka života až na 108 let. Výzkumníci tvrdí, že by mohli prodloužit délku života díky „přeprogramování" těla. Studie na toto téma byla publikována v odborném časopise Cell.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud by se tento laboratorní test podařilo převést do praxe a vyzkoušet jej na lidských pacientech, mohli by lidé žít průměrně až o třetinu delší život. Vědci tvrdí, že jejich metoda dokáže udržet na uzdě zrádné známky stárnutí, jako je vrásčitá kůže, šedivé vlasy i bolesti.

Odborníci ze Salk Institute v Kalifornii jsou přesvědčení, že dokážou v raných fázích zvrátit charakteristické znaky stárnutí. Zjistili, že určitá komplexní genová terapie zaměřená na lidské kožní buňky způsobí jejich omlazení – alespoň v laboratorních podmínkách.

Pokusy na myších dokázaly prodloužit délku jejich délka života až o 30 procent. Nicméně tým odborníků připouští, že výzkum je ve velmi raném stádiu a může trvat až 10 let než se taková terapie dostane do fáze klinických testů.

Profesor Juan Carlos Izpisua Belmonte k tomu řekl: „Stárnutí je velmi neznámý proces, kterému zatím příliš nerozumíme. Co je to stárnutí opravdu nevíme. Známe jeho důsledky. Ale jaké jsou příčiny?"

„Mnozí z nás věří, že stárnutí je neumělý proces, že to není něco, s čím můžeme manipulovat. Tato pozorování ukazují pravý opak. Když jsme porovnali kožní buňky s kmenovými buňkami, dokázali jsme je omladit. Je to proces, který nazýváme buněčné přeprogramování, omlazení buňky zpět do původní stavu," vysvětluje šéf vědců.

„Naše studie ukazuje, že stárnutí nemusí postupovat pouze v jednom směru. Stárnutí by mohlo být zvráceno," říká jeden z autorů studie, která poskytuje vhled jak do buněčných mechanismů stárnutí, tak i možných nových léčebných metod vedoucích ke zlepšení lidského zdraví a dokonce ke dlouhověkosti.

Vědecký pracovník Alejandro Ocampo dodal: „To, co jsme při práci s kmenovými buňkami v laboratoře pozorovali, je, že při indukci buněčného přeprogramování buňky vypadají mladší. Další otázkou je, zda bychom mohli vyvolat tento proces omlazení v živém člověku."

Varoval zároveň, že zatímco buněčné omlazení je v laboratorních podmínkách vhodné, v lidském těle to tak být nemusí.

Témata: ženy | zdraví | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky