Nová hrozba: Opravdu vás FaceApp připraví o vaše data?

Mobilní aplikace FaceApp není na trhu novinkou, v poslední době se jí však dostává nebývalé pozornosti především ze strany uživatelů sociálních sítí. Facebook, Twitter a především Instagram plní obrázky, které ukazují, jak bude každý uživatel vypadat za několik desítek let. Z aplikace se stal tak velký trend, že uživatelé zapomínají na to nejdůležitější – bezpečnost.

FaceApp
reklama

Princip fungování aplikace je vcelku prostý. Za pomocí umělé inteligence dokáže FaceApp modelovat váš obličej a buď vám na věku přidat, nebo ubrat. Prakticky vzato dokáže aplikace z fotografie pořízené v současnosti ukázat, jak jste vypadali před lety, ale především to, jak budete vypadat za několik desítek let.

Aplikace je na trhu už několikátým rokem, nyní se jí ale dostalo pozornosti od influencerů, tedy od lidí, kteří na sociálních sítích udávají trendy. A díky nim si jí po celém světě stahují miliony uživatelů. Většina z nich ale zapomíná na to nejdůležitější, a sice bezpečnost. Na to, co FaceApp dokáže, totiž požaduje od uživatelů až příliš mnoho.

„FaceApp má jeden velký háček. Pokud uživatel souhlasí s podmínkami používání, dává tím neodvolatelný souhlas společnosti vlastnící tuto aplikaci (Wireless Lab) pro to, aby byla nahraná fotografie nejen zveřejněna, ale může být i jakkoliv modifikována, přizpůsobena, mohou z ní vzniknout odvozená díla. A to vše v jakémkoliv existujícím mediálním formátu či kanálu - případně i na těch, které budou v budoucnu vyvinuty,“ upozorňuje analytička v oblasti kybernetické bezpečnosti Nicol Daňková.

To ale není ani zdaleka vše. Tato licence je celosvětově platná, odvoditelná a navíc také převoditelná. Podle expertky tak časem mohou být tato práva použita naprosto neznámou firmou se zcela nejasnými záměry a uživatel svůj dřívější souhlas nemůže vzít zpět.

FaceApp ale skrývá i další rizika. „Pokud aplikaci chce uživatel skutečně využívat, musí jí povolit přístupy k některým funkcionalitám svých zařízení. Například k fotoaparátu, médiím uloženým na zařízení, ale také k plnému přístupu k síťovým službám za účelem odesílání dat. Běžný uživatel následně udělená oprávnění aplikaci neodebere a ponechá je pravděpodobně bez povšimnutí do okamžiku, než si pořídí nový telefon,“ varuje odbornice Nicol Daňková.

Další problém je podle ní v samotné společnosti, která službu provozuje. Wireless Lab totiž sídlí v Rusku, což znamená, že dle tamních zákonů může mít ruská tajná služba přístup k aplikací získaným údajům. Díky tomu se tak aplikace ocitla i v hledáčku americké federální služby FBI.

Proč si tedy uživatelé navzdory takto kontroverzním podmínkám aplikaci instalují? Podle Daňkové za tím stojí především ovlivnění ze strany okolí. „Zeptala jsem se lidí ve svém okruhu, zda si četli podmínky používání služby a zda váhali, jestli aplikaci poskytnout přístup i k fotografiím, které neplánovali na internetu zveřejnit. Téměř vždy se mi dostalo odpovědi, že když ten souhlas dali jeho přátelé, kteří službu použili, zcela jistě aplikace nemůže být hrozbou. Na dotaz, zda by dali přístup úplně cizímu člověku k datům ve svém telefonu za výše popsaných podmínek naopak odpověděli, že ne, jelikož je to obrovský risk,“ vysvětlila expertka na kybernetickou obranu.

Takové chování uživatelů se podle Daňkové ale netýká pouze výše zmíněné aplikace. „Uživatelé by si vždy měli dobře rozmyslet, jaká oprávnění které aplikaci přidělují a zda je skutečně nutné, aby jí práva ponechali i po použití. Proč by například aplikace pro přehrávání hudby potřebovala přístup k vaší poloze, fotoaparátu nebo systémovým souborům?“ upozorňuje odbornice.

Témata: mobily | FaceApp | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky