Singles se nových zážitků nebojí, v kurzu je sólo cestování

Osm procent lidí v produktivním věku žije v České republice single životem. Podle psychologů mají jedinci žijící samostatně větší potřebu poznávat nové trendy. V poslední době také ve zvýšené míře vyrážejí sami za novými zážitky do zahraničí. Sólo cestování začíná být trendem u nás i v Evropě. Dovolená o samotě navíc dle odborníků přispívá k rychlejší psychické regeneraci i efektivnějšímu utříbení myšlenek.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle průzkumu Fakta a trendy v bydlení finanční skupiny Wüstenrot tvoří jedinci v produktivním věku, kteří žijí sami, až osm procent populace. Do této skupiny spadají především lidé s potřebou vlastní nezávislosti, kterým tento způsob života přináší v mnoha směrech výhody. „Většinou si pochvalují svobodu a s ní spojenou menší míru stresu při volnočasovém rozhodování. Nemusejí se nikomu přizpůsobovat, jsou vedeni pouze svými potřebami,“ říká psycholog a psychoterapeut Tomáš Morávek. Takzvaní singles jsou též více otevření novým výzvám a zážitkům. „Z hlediska hodnot a životního stylu u nich nacházíme větší potřebu poznávat a žít novými trendy, což se projevuje například ve světě módy a stravování,“ doplňuje Morávek s tím, že výjimkou není ani intenzivnější chuť objevovat nová místa a užívat si při cestování samotu.

Singles dovolená baví Čechy i další Evropany

Dle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur sdružující více jak 250 subjektů z cestovního ruchu se na dovolenou do zahraničí vydávají single lidé stále častěji. „Trend sólo dovolených je v posledních letech viditelněji na vzestupu nejen na českém trhu, ale i v rámci Evropy. Za růstem počtu těchto cest stojí několik faktorů, mezi nimiž lze uvést například stále snazší orientaci během cest díky jednoduše dostupným cestovním aplikacím společně s rozšiřujícím se Wi-Fi pokrytím,“ komentuje trend výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tereza Picková. Zvyšující se zájem o cestování z řad singles potvrzují i statistiky cestovní agentury Invia. „V porovnání s rokem 2016 jsme u zájezdů pro jednu osobu zaznamenali v loňském roce nárůst o necelých 40 procent. Vloni se do zahraničí vydalo sólo celkem 3 875 osob. Nejčastěji zamířili do Egypta, Tuniska, Řecka a Itálie a preferovali pobyty na osm dní se stravováním all inclusive,“ popisuje Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která prodává nejvíce online zájezdů v České republice. Dle jejích slov zakupují sólo zájezdy v 60 procentech ženy ve věku 40 let a starší. „Nemusí se však vždy zákonitě jednat o osoby, které doma nemají partnera či partnerku. Někteří lidé prostě rádi vycestují na dovolenou sami načerpat nové síly,“ doplňuje Řezníčková.

Dovolená o samotě člověku prospívá

Cestování o samotě může být velmi prospěšné pro relaxaci a sebepoznání. „Pokud je někdo na dovolené sám, není svázán téměř žádnými povinnostmi. Stačí většinou pár dnů na srovnání myšlenek. Dovolená o samotě vytváří ideální prostor pro meditativní nebo životní odstup od svých každodenních problémů,“ zdůrazňuje Morávek. Podle Terezy Pickové z AČCKA cestovatelé rovněž velmi často tyto cesty využívají k navazování nových kontaktů či přátelství a poznávání nových lidí. Dle Morávka odjíždějí lidé do zahraničí samostatně také při důležitých životních událostech a při potřebě být sami se sebou. „Pokud to životní situace dovolí, mohu to jen doporučit,“ dodává psycholog.

Singles rájem je Ibiza, Thajsko i plavba zaoceánskou lodí

Zemí, kde se člověk o samotě může zrelaxovat, dobít baterie či se seznámit, je celá řada. Vyhlášeným místem pro singles je španělská Ibiza. Ta nenabízí jen příjemné středomořské klima, panenskou přírodu či nádherné písečné pláže, ale častým důvodem návštěvy jsou i největší diskotéky v Evropě. Díky nim na ostrov zamíří každoročně tisíce převážně mladších lidí s cílem užít si zábavu a seznámit se. Naopak ke klidu, k očistě těla i duše pak vybízejí asijské země. Například v Thajsku turisté naleznou kromě skvělého servisu v hotelových komplexech i možnost nechat zrelaxovat tělo díky celosvětově známým masážím či ponořit svou mysl do meditace. Bezesporu vhodnou dovolenou pak může být pro singles plavba na zaoceánské lodi. „Je to druh dovolené, která kombinuje pobyt u moře s návštěvou mnoha měst a zajímavých míst ruku v ruce s pohodlím a nespočtem druhů aktivit, jež poskytuje samotná loď,“ uzavírá Řezníčková s tím, že lodě cestujícím nabízejí několik typů restaurací a barů, kino, kasino, posilovnu, saunu, masážní a kosmetické salóny, obchody a mnoho dalšího.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky