Jeden klik vám může zničit život. Jak se chovat na internetu?

Instagram, Youtube, Facebook, Snapchat, online hry nebo sledování internetové televize – zábava, které se děti často věnují ve volném čase. Podle zjištění EU Kids Online z loňského roku tráví 23 procent mladých uživatelů každý den více než čtyři hodiny v online prostředí. Ne vždy ale vědí, jak se v něm chovat a rodiče jejich kontrolu často zanedbávají. Přitom se děti mohou nevědomky stát komplici zlodějů nebo být zneužity.

Ilustrační fotografie
reklama

U mladé generace je jednou z neoblíbenějších sociálních sítí Instagram, kde sdílí své fotografie a videa. Jedním z lákadel je pro ně i takzvaný mizející obsah - jen 24 hodin dostupné příběhy nebo zprávy. A právě mizející obsah je pro rodiče velkým strašákem. Protože když už je rodič schopen „kontrolovat“, co děti na internetu dělají, tak to dělat nemůže, protože nahraný obsah je po 24 hodinách nedohledatelný.

„Starší děti často přiznávají, že své osobní údaje, fotografie i videa sdílí i s neznámými lidmi. A právě to je jedna z nejnebezpečnějších situací. Je dobré vědět, proč naši potomci vybrané stránky používají, co s kým sdílí a jak se dá tato síť zabezpečit. Zároveň je nutné jim vysvětlit, že virtuální přátelství má do toho skutečného hodně daleko,“ radí Jakub Jánský ze společnosti AIM, která na českém trhu poskytuje internet. Rodiče mohou využít řadu aplikací, které umožňují nastavit kontrolu toho, co jejich děti sledují. Všechen obsah zcela odfiltrovat nelze, ale lze ho alespoň omezit.

Vedle sociálních sítí jsou u dětí velmi oblíbené online hry. S nástupem Fortnite, kde se vyskytují desítky milionů aktivních hráčů po celém světě, je zejména vhodné potomkům připomenout, že v online prostředí nejsou sami. Právě na Fortnite hrají i s dalšími lidmi, ale ne vždy s kamarády, mohou to být lidé zcela cizí, kteří později mohou využít nabité důvěry u dětí.

Nebezpečí ale dětem nehrozí jen od cizích lidí. Čím dál častěji se mladí uživatelé internetu mohou setkat s kyberšikanou a dalšími druhy obtěžování i od svých spolužáků a známých. Právě online prostředí nahrává svou anonymitou ke zkoušení věcí, které by v reálném životě nedělali. Odeslání škodlivých zpráv, zneužití důvěrných informací nebo zveřejnění pomlouvačného textu velké skupině lidí lze provést několika kliknutími myší.

Se zabezpečením svých počítačů si řada lidí hlavu neláme. A právě to je příležitost i pro útok hackerů. Najít viry a trojské koně není v počítačovém systému jednoduché. „Kyberzločinci se zaměřují nejenom na počítače, ale stále častěji na mobilní zařízení, kde mohou důvěrné informace získat. Základem je používat bezpečnostní softwary, které útokům zabrání. Bez antiviru je totiž nemožné si všimnout, že bylo naše zařízení infikováno,“ dodává Jakub Jánský.

V bezpečí nejsou na internetu ani dospělí uživatelé. Může za to mimo jiné fenomén tzv. fake news. Nepravdivým informacím, šířící se nejen na českých webech, lidé často bezmezně věří a podléhají jejich vlivu. Získané informace si už u jiných zdrojů neověřují.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky