Vitaminy K2 a D3 jsou pro náš organismus velice důležité živiny. Přesto jich má většina z nás nedostatek, což má vliv na stav našich kostí, cév i imunitního systému. Jak ukázal nedávno uskutečněný internetový průzkum, o těchto vitamínech nemáme téměř žádné povědomí a tudíž ani potřebu je jakkoliv doplňovat.
Slunce v prášku
Vitaminu D3 se často říká sluneční vitamin. Lze ho totiž do těla částečně získat ze slunečního svitu. Je často spojovaný s problematikou osteoporózy, protože jeho příjem je potřebný pro vstřebávání vápníku – tedy na stavbu kostí. Méně už se ví o jeho významném vlivu na imunitní systém, na neuro-svalové funkce a o jeho schopnostech chránit před infekcemi a v zimních měsících i před prochladnutím a chřipkou. Hladinu vitaminu D3 v organismu je dobré nechat si změřit u lékaře, což ale dle nedávno uskutečněného průzkumu využívá jen 7% dotázaných. Přitom hlídat si hladinu tohoto vitaminu v krvi je zcela zásadní obzvlášť v těhotenství nebo v období menopauzy a ve vyšším věku obecně, kdy je nedostatek vitaminu D největší. Vitamin D je nejlepší čerpat ze slunečního záření a podpořit pohybem venku, a pak samozřejmě ze stravy, ze které ale vstřebáme pouze 5 - 10 % doporučené dávky.Co ovlivňuje vstřebávání D3 do organismu ze slunečního záření:
Intenzita slunečního svitu – v našem pásmu lze D3 ze slunce čerpat zhruba jen v období červenec-srpen, v poledne; přísun omezuje smog Fototyp a stáří kůže – obecně platí, že tmavší typy mají menší schopnost vstřebávat D3 kůží; stejně tak starším lidem už kůže tak dobře nevstřebáváZáhadné káčko
Abychom efektivně vstřebávali vápník a chránili tak svoje kosti a zuby, potřebujeme dostatečný přísun vitaminu D. A aby se v těle vápník ukládal tam, kam má (do kostí a zubů), potřebujeme vitamin K2. „Vitamin K2 patří do stejné skupiny jako vitaminy A, D a E, ale ve srovnání s nimi toho o něm zatím moc nevíme. Přitom jeho účinky na organizmus jsou veskrze pozitivní,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie, 2. LF a FN v Motole. Již byl zdokumentován vliv K2 na výskyt diabetu mellitu 2. typu, byly též zjištěny protizánětlivé účinky a byly prokázány protirakovinné účinky. Dále byla popsána spojitost nízkých hladin vitaminu K2 s výskytem Alzheimerovy choroby.
Ze stravy ale vstřebáme jen něco kolem 10 % doporučeného množství tohoto vitaminu, přesto jen necelých 18 % dotázaných doplňuje vitamin K2 vitaminovými doplňky.
Potravina
Množství
Vitamin K2 (μg)
(doporučená denní dávka dospělého = 70-120 µg vitaminu)
Vaječné žloutky
100 g
29,1 – 33,5
Kuřecí maso
100 g
5,8 – 11,3
Vepřové maso
100 g
0,2 – 9,9
Hovězí maso
100 g
1,1 – 9,3
Sýr
100 g
40,3
Mléko
100 g
0,8 – 1,0
Fermentované sójové boby
100 g
939 – 998
Obohatit stravu nebo navštívit lékárnu?
Vitaminy D3 i K2 jsou rozpustné v živočišných tucích, nejvíce jich najdeme v tvrdých sýrech, mořských rybách (hlavně vitamin D), mase, tvarohu, vaječných žloutcích atd. Mnohé klinické studie z posledních let dokazují, že většina populace trpí jejich nedostatkem. „Dosáhnout správné hladiny vitaminů D3 a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách prakticky nemožné, proto doporučuji doplňovat pestrou stravu vitaminovými doplňky,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D. Přesto 80% dotázaných v internetovém průzkumu uvedlo, že vitaminové doplňky K2 nebo D3 neužívají oni, ani nikdo z jejich známých. Navštívit lékárnu se tedy v tomto případě vyplatí – ale vybírat vitaminy je dobré s rozmyslem – dát na kvalitu dodavatele a především si všímat deklarovaného množství účinné látky. Informace k vitamínům D3 a K2 a jejich kombinacím lze najít na webu www.jsemstalekost.cz.
Témata: vitamíny
Související
4. února 2022 12:32
6. ledna 2021 8:43
21. listopadu 2019 11:24
18. října 2019 11:57
31. července 2019 11:31
24. dubna 2019 8:25