Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vitamin D podle izraelské studie pomáhá zabránit těžkému průběhu covidu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Izraelští vědci tvrdí, že mají dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že vyšší hladina vitaminu D pomáhá u covidových pacientů snížit riziko vážného průběhu nemoci či smrti, píše dnes izraelský web The Times of Israel.

Vitamin D má podle výzkumníků z Bar Ilanovy univerzity a nemocnice pro západní Galileu tak silný dopad na závažnost covidu-19, že lze průběh tohoto onemocnění předpovídat jen na základě věku a hladiny vitaminu D. Nedostatek vitaminu D podle zjištění výrazně zvyšuje riziko těžšího průběhu covidu-19. Jde o závěry recenzované studie, která vyšla v odborném časopisu PLOS One.

Studie se opírá o data z prvních dvou vln koronavirových nákaz v Izraeli, kdy ještě nebyly k dispozici vakcíny proti covidu-19. Lékaři zároveň zdůrazňují, že vitaminové doplňky stravy nemají nahrazovat vakcíny, ale jsou spíše cestou, jak zabránit snížení imunity.

Téměř čtyři z pěti Izraelců mají podle izraelské studie z roku 2011 nedostatek vitaminu D. Vědci však v nové studii zjistili, že konzumace vitaminu D před nákazou koronavirem značně snížila riziko těžkého průběhu. Spoluautor studie, lékař Amiel Dror, poznamenal, že bylo "pozoruhodné a zarážející" sledovat pravděpodobnost vážného průběhu covidu-19 u lidí s nízkými hladinami vitaminu D v porovnání s těmi, kteří mají vitaminu dostatek. Studie byla provedena před nástupem varianty omikron, ale podle Drora se koronavirus mezi variantami nemění natolik, aby proti němu byl vitamin D neúčinný.

"To, co spatřujeme, když vitamin D pomáhá lidem s covidovou nákazou, je výsledkem toho, že (vitamin D) účinně posiluje schopnost imunitního systému vypořádat se s virovými patogeny, které napadají dýchací soustavu," řekl Dror.

Zdravotnické úřady v Izraeli a řadě dalších zemí během pandemie covidu-19 doporučily brát tablety vitaminu D. Dat o účinnosti tohoto vitaminu proti covidu-19 však dosud mnoho nebylo.

V červnu izraelští výzkumníci zveřejnili svá první data o spojitosti hladiny vitaminu D a průběhu covidu-19. Podle jejich zjištění zemřelo 26 procent covidových pacientů, kteří měli krátce před hospitalizací nízké hladiny vitaminu D, zatímco z pacientů s normálními hladinami D vitaminu zemřela jen tři procenta. Také zjistili, že pravděpodobnost těžkého průběhu covidu-19 je 14krát vyšší u hospitalizovaných pacientů, kteří mají nedostatek vitaminu D.

Následně vyvstala otázka, zda celkový zdravotní stav pacientů zjištění nezkreslil. Drorův tým proto data zkoumal ještě důkladněji a sledoval hladiny vitaminu D u pacientů za období dvou let před nákazou koronavirem. Zjistil, že korelace mezi dostatkem vitaminu D a schopností bojovat s koronavirem nadále platí, a dospěl k téměř identickým zjištěním jako v předběžných výsledcích.

"Lidé by se z toho měli poučit, že studie poukazující na důležitost užívání vitaminu D jsou velmi spolehlivé a nejsou založeny na zkreslených údajích," uvedl Dror a dodal, že vitamin D "konzumovaný v rozumném množství v souladu s oficiálními doporučeními nemá žádné stinné stránky".

Témata:  Koronavirus COVID-19 vitamíny

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy