Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Superpotraviny nejsou tak super? Je to čistý jed, tvrdí profesorka z Harvardu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ještě nedávno byl hitem ve všech zdravých jídelníčcích, to se ale možná velmi brzy změní. Řeč je o kokosovém oleji, který byl dosud považován za zdravou náhradu oleje při přípravě teplých pokrmů.

Německá profesorka Karin Michelsová, která přednáší na univerzitě v německém Freiburgu či slavném Harvardu, tvrdí, že kokosový tuk je čisté zlo a vůbec není zdravý. „Je to jedno z nejhorších jídel, které můžete konzumovat," tvrdí odbornice podle serveru BusinnessInsider.com.

Kokosový tuk je podle ní škodlivější než vepřové sádlo či tradiční máslo, protože obsahuje mnohem více nasycených mastných kyselin. Zatímco kokosový tuk je složen z 86 procent z nasycených tuků, v případě másla je to jen 52 procent.

Není to přitom jediná „superpotravina", kterou profesorka zpochybňuje. Chia semínka, acai či prášek matcha nepovažuje sice za škodlivé, ale tvrdí, že jsou neefektivní. Živiny, které se v těchto „superpotravinách" nacházejí, jsou prý mnohem dostupnější v běžné zelenině či ovoci, jakými jsou mrkev, třešně či meruňky.

Organizace British Heart Foundation (BHF) oponuje, že neexistuje dostatek kvalitních výzkumů, které prokázaly, zda je či není kokosový tuk lepší než jiné nasycené tuky. Odborníci doporučují, aby lidé spíše používali nenasycené tuky, jako klasický rostlinný či slunečnicový olej, protože vystavení vysokým množstvím nasycených tuků zvyšuje riziko vzniku koronárního srdečního nebo kardiovaskulárního onemocnění. 

Vědci a lékaři se na účincích kokosového tuku tak úplně neshodnou. Jak poukazuje server The Independent, říkalo se, že pomáhá při léčbě Alzheimerovy choroby. Jenže britská výživová nadace varuje, že pro takové tvrzení dosud neexistují opravdu silné důkazy.

Jen v Británii se přitom letos prodalo šestnáctkrát větší množství kokosového tuku než před čtyřmi lety. „Spojené království zasáhlo šílenství týkající se kokosového oleje, protože se tvrdilo, že je prospěšný a může pomoci při léčbě Alzheimerovy choroby," zdůraznila pro deník lékařka Lily Soutterová.

Témata:  potraviny superpotraviny

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

20. května 2025 12:26

Potraviny v Česku zdraží víc, než kdokoliv čekal

Růst cen v zemědělství letos v dubnu vykázal úroveň 15,2 procenta v meziročním srovnání. To je nejvýraznější nárůst od února 2023, tedy za více než dva roky. Poprvé po více než dvou letech se rovněž jedná o růst dvouciferný. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy