Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v Egyptě bez střevních potíží: Jak vyzrát na faraonovu pomstu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Čas letních dovolených stále pokračuje a mnozí si kvůli počasí vyhlédli právě konec prázdnin nebo září pro svou letošní dovolenou v Tunisku, či v Egyptě. Pokud nedokážete odolat a chcete strávit příjemný týden, případně čtrnáct dní, na pobřeží Rudého moře, jistě si vyslechnete příběhy o zažívacích problémech v souvislosti s Faraonovou pomstou, která dokáže zkazit prázdninový zážitek nejednomu rekreantovi.

Faraonova pomsta je reakcí našeho trávícího ústrojí na jiné druhy bakterií, s nimiž se v našem prostředí nesetkáváme, a které přežívají právě pouze v zemích, jako je Egypt. Nicméně byly zaznamenány i případy výskytu faraona v Turecku. Pravděpodobnost, že jí na dovolené dostanete, je poměrně velká, a to i proto, že ne všichni z vás vědí, jak jí účinně předcházet. Jednou z tradičních chyb, kterou dělají čeští rekreanti, je že užívají české léky proti zažívajícím potížím. Egyptské bakterie nacházející se v jídle a pití jsou ale proti nim velmi odolné, a tudíž je jejich použití stejné, jako kdybyste si vzali lentilku, či Tic Tac.

Z tohoto důvodu doporučujeme českým turistům si ihned po příletu zakoupit egyptské léky proti průjmu. Mezi ty, které jsou nejlepším receptem na boj s faraonem, či dokonce jeho prevenci, patří Anital, Drotazide, Diax a Streptoquin. Jejich cena se pohybuje okolo pěti egyptských liber a k dostání jsou běžně i na hotelové recepci. Vzhledem k tomu, že egyptské lékárny často turisty šidí, je mnohdy lepší využít služeb hotelu, případně se poradit s delegátem, který by měl být v tomto směru informován. Egyptské léky si rozhodně neváhejte vzít s sebou při návratu domů, protože některé zažívající potíže se mohou projevit, až později.

Další z možností prevence faraonovy pomsty je také očkování, a to proti choleře. Postoupit by jej měli zejména ti, co jsou na zažívací potíže obecně náchylní, a u nichž může mít setkání s egyptskými bakteriemi komplikovanější průběh. Účinky vakcinace jsou tak silné, že by měli pacienta na dlouhou dobu ochránit před běžnými průjmy, včetně faraonovy pomsty. Očkování neprobíhá injekční formou, nýbrž vypitím nápoje, a jeho cena činí 1400,-Kč. Další z možností prevence faraona je také užívání probiotik, které jsou volně dostupné v lékárnách jako doplněk stravy. 

Kromě očkování, užívání správných medikamentů a probiotik by turisté také neměli podlehnout nenasytnosti v souvislosti s velkým množstvím jídla v hotelové restauraci. Tohoto varování by si měli všimnout zrovna ti, kteří si zakoupili zájezd All inclusive, a kteří snadno podlehnou lákadlům ve formě neomezené konzumace různých typů jídel a nápojů.

Opatrnost se však doporučuje i při pití vody. Zatímco u nás se neostýcháme pít studenou vodu z kohoutku, případně si jí stáčet do lahví, tak v Egyptě se něčeho takového vyvarujte. Ač se vám to může jevit jako zvláštní, tak i samotné užívání vody z kohoutku při čištění zubů může mít za následek faraona. Proti i na vyplachování používejte vodu balenou. Obezřetní buďte i během sprchování a v bazénu, neboť i nepatrný doušek může znamenat několik dní strávených běháním na toaletu.

Témata:  Egypt Cestování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy