Ohrožuje obezita naše zdraví? Nová studie vědců vás překvapí

Vědci z Dánska provedli dlouhodobou studii, ze které chtěli určit ideální index tělesné hmotnosti (BMI). Z výsledků byli překvapeni. Mít pár kilo navíc zase nemusí být tak špatné.

Ilustrační fotografie
reklama

Téměř čtyřicet let trvající výzkum z Dánska ukázal, že lidé s nadváhou žijí nejdéle. Celkově se sledovalo více než 100 tisíc Dánů, kteří byli do studie přibrání s rozestupem patnácti let.

Dále také studie ukázala, že obézní lidé neumírají dříve, než ti s normální váhou, jak informoval server sciencenews.org.

"Jedná se o velmi pečlivou studii," řekl Rexford Ahima, který studií přehodnotil. Výsledky hlavně dokazují, že BMI není ideální číslo k hodnocení zdraví.

V minulosti se objevilo několik zpráv, které naznačovali, že obezita vede k vyššímu riziku srdečních onemocnění, mrtvic a dalších neduhů. To nemusí být vůbec pravda. Mnoho testovaných lidí ze studie netrpěli těmito nemocemi.

Do roku 2013 bylo BMI spojené s nejnižším rizikem úmrtí už 27, což spadá do nadváhy, a to i když se vzaly v úvahu zkreslující faktory jako věk, pohlaví, kouření a rakovina.

Zároveň ale vědci varují před špatnou interpretací studie. Neznamená to, že byste měli jíst a pít co hrdlo ráčí, spíše chtěli dokázat, že obézní lidé se nemusí bát o život.

Témata: obezita | zdraví | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky