Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obezita v Česku: S pacienty musí záchranářům pomáhat hasiči

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Rostoucí počet Čechů s nadváhou a obezitou způsobuje stále další a další problémy. S obézními pacienty mají problém třeba záchranáři, kterým musí do sanitky s pacientem pomáhat hasiči. Průměrně hasiči zasahují u obézního pacienta několikrát do týdne.

Záchranáři si v předloňském roce vyžádali asistenci hasičů celkem v 2 800 případech. Kromě obézních pacientů je v této statistice zahrnut také třeba transport z těžce přístupného terénu nebo násilné otevírání bytů, v němž se pacient nachází. Samotná statistika případů, kdy hasiči museli snášet obézního pacienta, neexistuje. Oslovení hasiči se shodují, že s opravdu obézním pacientem musí záchranářům pomáhat většinou tak 2x do týdne.

Za výpomoc si nic neúčtují, berou to jako součást práce integrovaného záchranného systému. "Jsme jeden tým, když kolegové ze záchranky potřebují, tak pomůžeme," řekla TN.cz mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková.

"My si žádáme pomoc hasičů v nezbytných případech, kdy naše posádky nejsou schopny obézního pacienta dopravit," řekla TV Nova mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová.

Velká část záchranářských výjezdů je v systému Rendez-Vous. U méně závažných případů tak zasahuje pouze řidič a záchranář, lékař jezdí k vážnějším případům speciálním vozidlem. S obézním pacientem tak musí mnohdy zápolit jen dvoučlenná posádka. Ačkoliv má k dispozici nosítka s kolečky či schodolez, mnohdy mají potíže pacienta na nosítka vůbec dostat a tady nezbývá než přivolat živou sílu.

Bohužel se dá očekávat, že záchranáři budou muset problémy s transportem obézních pacientů řešit stále častěji. Podíl obézních lidí stále stoupá. Už teď bezmála 64 % Čechů trpí nadváhou. Zhruba čtvrtina pak dokonce obezitou. Světová zdravotnická organizace pak varuje, že v roce 2030 bude v Česku každý třetí člověk obézní!

Při určování obezity používají odborníci takzvaný Index tělesné hmotnosti (BMI, Body Mass Index). Který se spočítá podle výšky a váhy. Pokud je hodnota vyšší než 25, jde o nadváhu. U hodnot vyšších než 30 pak dokonce o obezitu.

Obézní lidé nezpůsobují problémy jen záchranářům. Nadšeni z nich nejsou ani lékaři, kteří mají strach, že jim takový pacient poškodí drahé vybavení, třeba zubařské křeslo. A potíže obézní lidé způsobují i tam, kde by to málokdo čekat. V roce 2013 se při kremaci obézního nebožtíka vznítila pec motolského krematoria. Naštěstí si zaměstnanci s požárem poradili.

Témata:  obezita

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy