Zdražování vody v ČR příští rok nabere na tempu, některá města zvažují zastropování její ceny

Komentář Lukáše Kovandy: Příští rok si lidé v Česku výrazněji připlatí kromě elektřiny či plynu také za vodu. Její cenový růst se bude pohybovat v pásmu od pěti do deseti procent. Třeba Pražské vodovody a kanalizace odhadují zdražení vodného a stočného v metropoli o šest procent. Důvodem je obecná inflace, která prodražuje položky, bez nichž se vodohospodáři prostě neobejdou.

Ilustrační fotografie
reklama

Třeba chemikálie potřebné pro dočišťování stočných vod příští rok zdraží (nejen) v Praze o devět procent, ceny trubního materiálu až o deset procent, stavební práce již letos zdražily o více než deset procent.  

Letos v říjnu podle ČSÚ narůstala cena vodného a stočného napříč ČR meziročně o 5,5 procenta. Tuzemské domácnosti se tedy musí připravit převážně na zrychlení zdražování vody.  

Některá města, v nichž je cena vody dlouhodobě dražší, proto netradičně zvažují dokonce i zastropování její ceny. Jedná se například o Ústí nad Labem. Během zhruba dvou týdnů by Severočeská vodárenská společnost, jež dodávky vody v Ústí zajišťuje, měla rozhodnout, zda přistoupí na návrh města, jednoho z jejích akcionářů, které zastropování zdůvodňuje zejména rostoucími cenami energií. Ve spádové oblasti Severočeské vodárenské společnosti, kam patří kromě Ústecka i část Libereckého kraje, platí odběratelé už dnes za vodu 104,8 koruny za metr krychlový. Celorepublikový průměr přitom letos činí 93 korun.   

Existují však i místa, kde voda zdraží v rozsahu pouze do pěti procent. To znamená, že zdražení vody zaostane za obecnou inflací, odhadovanou pro příští rok v rozmezí od 5,5 do 6,5 procenta.  

Třeba ve Vyškově zdraží voda, resp. tedy vodné a stočné, v roce 2022 meziročně o 3,9 procenta, jak vyplývá z již schváleného výměru. Odběratelé zaplatí bez jednoho haléře sto korun za metr krychlový. Českobudějovická rada města zase včera schválila navýšení čítající 3,8 procenta. Jihočeská metropole má cenu vody dlouhodobě nižší než jiná srovnatelná tuzemská města. Při spotřebě vody 80 litrů měsíčně si odběratel v roce 2022 připlatí v Budějovicích necelých sedm korun, což při současné i očekávané rapidní inflaci je opravdu poměrně drobné navýšení. 

V Brně se cena vody zvedne dokonce ještě nepatrněji, jen o 2,2 procenta. Cena vodného zůstane stejná jako letos, stočné stoupne o 1,90 koruny. Brňané v roce 2022 zaplatí za vodu 87,10 koruny za metr krychlový, tedy o zhruba šest korun méně, než kolik činí již letošní celorepublikový průměr. 

Kvůli citelné inflaci a růstu cen vodného a stočného budou domácnosti v ČR vehementněji než dosud usilovat o šetření vodou. Aktivnější v tomto ohledu budou podle všeho spíše ženy než muži.  Podle průzkumů a analýz pro značku Finish vnímají totiž ženy plýtvání vodou jako problém více než muži a při mytí nádobí spotřebovávají v průměru o téměř jednu desetinu vody méně. 

Průzkum společnosti Stem Mark pro značku Finish odhalil, že 30 procent mužů si nemyslí, že Češi plýtvají vodou, zatímco u žen tento názor sdílí pouhá pětina. Něžné pohlaví také považuje téma šetření vodou v České republice za důležité. Rozhodně souhlasí dvě třetiny žen. U mužů jde o 56 procent. 

Tato data potvrzují i analýzy společnosti Ipsos. Z nich vychází, že v domácnostech s myčkou muži o více než 20 procent častěji myjí nádobí v ruce namísto vložení do myčky a při mytí nádobí spotřebovávají o téměř jednu desetinu vody více než ženy. Když už ale myčku použijí, ženy v o 6 procentech více případů předmývají nádobí před tím, než ho vloží do myčky. 

Témata: voda | komentář | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky