Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volkswagen, Renault či výrobce pneumatik Nokian pozastavují výrobu

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Pixabay

Automobilky Volkswagen a Renault, výrobce pneumatik Nokian a několik dalších firem z automobilového sektoru oznámilo, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu pozastavují nebo přesouvají výrobu. Upozornila na to agentura Reuters s odvoláním na zprávy společností.

Německý Volkswagen oznámil, že na několik dní zastaví výrobu ve dvou německých továrnách, protože se zpozdily dodávky dílů vyrobených na Ukrajině.

Francouzský Renault uvedl, že příští týden pozastaví některé provozy ve svých montážních závodech v Rusku kvůli logistickým potížím způsobeným nedostatkem dílů. Společnost neupřesnila, zda byl její dodavatelský řetězec zasažen konfliktem, mluvčí ale řekla, že důvodem je zpřísnění hraničních kontrol mezi Ruskem a sousedními zeměmi, přes které se díly převážejí kamiony. Renault patří mezi západní firmy nejvíce napojené na Rusko, podle Citibank má Rusko na jádrovém zisku firmy podíl osm procent.

Renault kontroluje i ruskou automobilku AvtoVAZ. Ta uvedla, že v pondělí zřejmě na den pozastaví některé montážní linky v závodě v centrálním Rusku kvůli přetrvávajícímu celosvětovému nedostatku elektronických součástek. O invazi se AvtoVAZ v prohlášení nezmínil.

Finský výrobce pneumatik Nokian oznámil, že přesouvá výrobu některých důležitých produktových řad z Ruska do Finska a Spojených států. Chce se tak připravit na možné dopady sankcí kvůli invazi.

Spojené státy ve čtvrtek oznámily rozsáhlé vývozní restrikce vůči Rusku, omezily jeho přístup ke globálnímu vývozu zboží od komerční elektroniky a počítačů po polovodiče a letecké součástky. To by mohlo přimět společnosti ke změně výrobních plánů nebo hledání alternativních dodavatelských tras.

Invaze byla také jedním z důvodů, proč poradenské společnosti J.D. Power a LMC Automotive snížily svůj výhled celosvětového prodeje nových automobilů pro letošní rok o 400.000 vozů na 85,8 milionu. Automobilový průmysl se již dříve potýkal s omezenou nabídkou vozů kvůli celosvětovému nedostatku polovodičů. Ochotu a schopnost spotřebitelů kupovat auta také zřejmě ovlivní rostoucí ceny ropy a hliníku.

Provoz ve svých továrnách na Ukrajině pozastavil také japonský výrobce automobilových součástek Sumitomo Electric Industries. Ten na Ukrajině zaměstnává zhruba 6000 lidí a vyrábí zde kabelové svazky.

Americká automobilka Ford Motor vlastní poloviční podíl ve společnosti Ford Sollers, která provozuje tři montážní závody v Rusku. Ford v prohlášení uvedl, že je situací hluboce znepokojen a bude se snažit řešit veškeré dopady na své podnikání. Odmítl ale uvést, zda sankce ovlivnily závody firmy Sollers.

Témata:  autoprůmysl válka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.