V pololetí v ČR přibylo nejméně firem za posledních 10 let

V pololetí v ČR přibylo 5491 obchodních společností, což je o 1794 méně než v prvním pololetí loni a zároveň nejméně za posledních 10 let. Vzniklo 13.652 firem a zároveň zaniklo 8161 firem. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF.

práce v kanceláři
reklama

Počet nově vzniklých společností byl v meziročním srovnání o zhruba 2000 nižší a zároveň nejnižší za poslední čtyři roky. Počet zaniklých firem klesl meziročně o 137. "Počet nově vznikajících společností dosáhl svého vrcholu už před třemi lety a od té doby postupně klesá. Tento trend byl patrný i v prvních měsících tohoto roku, ale pandemie nového typu koronaviru ho mírně urychlila. Především v dubnu a v květnu totiž vzniklo výrazně méně společností, než bylo v posledních letech zvykem," uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

V samotném červnu vzniklo v ČR 2429 obchodních společností, tedy o 401 více než v květnu a nejvíce od vyhlášení nouzového stavu. Zároveň zaniklo 1427 společností, o 34 více než v květnu. "Můžeme říct, že počet nově vzniklých společností se v červnu vrátil na hodnoty, na které jsme byli zvyklí před vyhlášením nouzové stavu," uvedla Kameníčková. Letošní červen podle ní navazuje na dříve vypozorovaný trend, tedy postupný pokles počtu nových firem a naopak nárůst těch zaniklých.

Nejvíce společností v prvním pololetí přibylo tradičně v Praze (1866) a v Jihomoravském kraji (1 048), což je způsobeno jejich koncentrací do velkých měst. Následoval Moravskoslezský kraj, kde přibylo 588 společností. Naopak v Karlovarském kraji se počet společností během prvního pololetí snížil o 131.

Zároveň během prvního pololetí vzniklo nejvíce společností v sektoru nakládání s nemovitostmi (2039) a v obchodu (1725). V těchto sektorech zároveň zanikl největší počet společností. V obchodu jich zaniklo 2935 a v nakládání s nemovitostmi 1613. Obchod se tak kvůli vysokému počtu zaniklých společností stal odvětvím, v němž došlo k největšímu snížení počtu registrovaných firem, a to o 1210.

Témata: firmy | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky