Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku loni vzniklo nejméně nových firem od 2016

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Česku loni vzniklo 27.038 nových společností, což je nejméně od roku 2016. Důvodem byl propad ekonomiky způsobený dopady pandemie. Předloni vzniklo 29.781 firem. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company. Celkový počet firem v ČR se však v roce 2020 zvýšil pouze o 11.555 na 518.574. Důvodem je, že loni zaniklo rekordní množství společností.

V průběhu roku podnikatelé firmy zakládali podle analytičky Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petry Štěpánové velmi nerovnoměrně. "Nejhorší situace panovala v průběhu prvního uzavření ekonomiky: v dubnu vzniklo meziročně o 30 procent firem méně, v březnu o 24 procent. Třetí nejhorší výsledek loňského roku jsme zaznamenali v říjnu, kdy bylo podnikání v ČR omezeno z důvodu druhé vlny pandemie COVID-19 podruhé," uvedla. Dodala, že ale v listopadu podnikatelé registrovali jen o 5,5 procenta méně firem než v roce 2019 a v prosinci založili dokonce meziročně o čtyři procenta více nových společností.

Z databáze Bisnode dále vyplývá, že z celkového počtu firem bylo loni 491.849 společností s ručením omezeným a 26.725 akciových společností. "Přesto, že loni vzniklo 27.038 nových podniků, celkový počet registrovaných subjektů se zvýšil pouze o 11.555. Důvodem je, že zaniklo rekordní množství společností," uvedla Štěpánová.

Poradenská společnost Bisnode, která poskytuje ekonomické informace o společnostech a podnikatelích, se od nového roku oficiálně stala součástí americké společnosti Dun & Bradstreet specializující se na mezinárodní data a služby.

Témata:  firmy podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy