Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův ústup a signály z Německa oživují trhy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

KOMENTÁŔ: Trumpův ústup z výrazně protičínského postoje a signály Německa, že při jakémkoli náznaku recese dojde k fiskálnímu uvolnění, podpořily na začátku týdne postoj trhů. Důležitý týden má před sebou Itálie, stejně jako Fed, který bude následovat pátečním projevem guvernéra Powella, říká John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Trump dále ustupuje od hrozeb sankcemi a cly vůči Číně. Jeho vláda před víkendem oznámila, že lhůta pro Huawei je prodloužena na 90denní okno pro nákup amerického zboží. Nejasný tweet o Číně přispěl k nadějím, že Trumpovo chvástání se může rychle umírnit vlivem poklesu procentních bodů indexu S&P500.

V poslední době jsme zaznamenali několik zpráv citujících záměr Německa rozšířit v případě recese svou fiskální politiku. Německý ministr financí Scholz nyní uvedl, že Německo má potenciál rozšířit výdaje o zhruba 50 mld. EUR na 1,5 % HDP – což je sice stále poměrně skromné, ale leccos to naznačuje.

Napodobí Powel v Jackson Hole Bernankeho?

Politický vývoj v Itálii a páteční projev guvernéra Fedu Powella v Jackson Hole představují dvě nejzásadnější události tohoto týdne. Možný je také průlom v brexitovém patu. Čtvrtek také přinese evropský PMI za srpen i zápis z posledního jednání ECB.

Páteční Powellův projev je každopádně nejdůležitější rizikovou událostí týdne z hlediska trhů. Powell je zavalen kritikou ze všech stran. Nejhorší komentáře přicházejí od prezidenta Trumpa. Využije Powell příležitosti a bude otevřenější v tom, co vede Fed k uvolňování? Je to politika ostatních centrálních bank nebo fiskální excesy prezidenta Trumpa? Skutečný obrat USD níž pravděpodobně vyžaduje, aby Fed přistoupil ke snížení sazeb dříve a nastartoval masivní kvantitativní uvolňování. Je na to Powell připraven a hodlá zopakovat slavné vystoupení Bena Bernankeho v Jacskon Hole v roce 2010? Nebo bude dál zaostávat za křivkou uvolňování?

Vybrané měny:

USD – ve středu bude k dispozici zápis z jednání FOMC. Všichni však napjatě očekávají Powellův páteční projev. Bude dostatečně zajímavý, aby udržel strop na USD?

EUR – sledujeme výnosy evropských vládních dluhopisů, abychom zjistili úroveň konsolidace po slibech Německa o fiskálním stimulu v případě recese. Tento týden dojde k oživení italského politického procesu - spready italských dluhopisů se však opět zklidnily. Zápis z jednání ECB naznačuje možné další uvolnění v září – podle nás budou další intervence EU z větší části politické/fiskální, takže nepředpokládáme větší dopad.

GBP – Boris Johnson se před víkendovým setkáním v Biarritzu objeví také v Berlíně a Paříži. Trh bude pečlivě sledovat, zda dojde k jakémukoli zmírnění postojů jedné ze stran.

Témata:  ekonomika Donald Trump Německo Saxo Bank

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.