Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace na pracovním trhu se zhoršuje, nezaměstnanost pomalu poroste

Úřad práce, ilustrační fotografie
Úřad práce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Situace na českém pracovním trhu se zhoršuje, nezaměstnanost v dalších měsících pomalu poroste s tím, jak firmy budou kvůli vysokým cenám energií omezovat výrobu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září, oznámil dnes Český statistický úřad.

"Situace na trhu práce se pomalu ale jistě zhoršuje, což je vidět zejména v ubývajícím počtu volných pracovních míst. Nezaměstnanost stále zůstává velmi nízká, ale bude nevyhnutelně růst s tím, jak řada firem bude ukončovat nebo omezovat výrobu kvůli vysokým cenám energií," uvedl analytik Deloitte Václav Franče. Tento rok by podle něj mohl znamenat přelom, kdy z české ekonomiky zmizí dlouhodobý nedostatek pracovní síly.

Vysoké ceny energií přinášejí řadě firem skutečně existenční potíže, řada z nich tuto situaci řeší ukončením výroby či propouštěním, doplnila expertka na řízení lidských zdrojů PwC ČR Andrea Palánová Linhartová. To se podle ní během zimních měsíců projeví v postupném nárůstu nezaměstnanosti. "Na druhé straně je ale na českém trhu řada volných míst, nezaměstnanost je prakticky nejnižší v Evropě a firmy se stále předhánějí v získání a udržení pracovníků. Trh práce se tak ani v budoucnu nestane problémem, který by českou ekonomiku zásadně pálil, růst nezaměstnanosti bude jen opatrný," dodala.

Nezaměstnanost bude i v závěrečných měsících letošního roku zřejmě mírně stoupat, souhlasila analytička Komerční banky Jana Steckerová. Nabírání nových zaměstnanců budou podle ní brzdit vysoké ceny vstupů i klesající objem zakázek v průmyslu. Za celý letošní rok očekává podíl nezaměstnaných v průměru na 3,5 procenta, v příštím roce 3,9 procenta.

Dále pokračuje úbytek volných pracovních míst, mírně ale poklesl i počet uchazečů, upozornil analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš. "Pozitivně působily zejména sezonní vlivy, kdy historicky v říjnu a listopadu je nezaměstnanost spíše nižší, v zimních měsících naopak očekává navázání na růst z posledních měsíců. Vzhledem ke zhoršujícím se podmínkám v české ekonomice ale sezonní vlivy nedokázaly nezaměstnanost snížit, a i v rámci stagnace tak lze vypozorovat, že dochází k postupnému ochlazování na trhu práce," uvedl.

Generální ředitel personální společnosti Randstad ČR Martin Jánský pozoruje změny u poptávky sezonních pracovníků, o které ve srovnání s předchozími lety prozatím nebyl v říjnu v podstatě zájem. "Poptávku po nich prozatím nepociťujeme ani v e-commerce, která byla poslední dva roky silně vytížená kvůli restrikcím spojeným s pandemií koronaviru. Na druhé straně však ani přes energetickou krizi neutichá nábor na plné pracovní úvazky. Velký zájem je stále o kvalifikované pracovníky, ale i dělnické profese," dodal.

Témata:  nezaměstnanost lidé Úřad práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy