Růst české ekonomiky podle odhadů dále zpomalil

Růst české ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí podle odhadů analytiků zpomalil. Důvodem byl mimo jiné vývoj průmyslové produkce, která byla negativně ovlivněna mimo jiné vývojem v zahraničí, především v Německu. V průměru ekonomové odhadují meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) na 1,9 procenta a mezičtvrtletní na 0,3 procenta. Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP za 4. čtvrtletí 2019 v pátek 14. února. Za celý loňský rok počítají s růstem ekonomiky zhruba 2,5 procenta.

Ekonomika, ilustrační fotografie
reklama

V loňském třetím čtvrtletí ekonomika zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta a mezičtvrtletní na 0,4 procenta. Za celý předloňský rok HDP stoupl o 2,8 procenta. Průmyslová výroba v ČR se loni meziročně snížila o 0,4 procenta, klesla tak po pěti letech. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 0,5 procenta.

"Za poměrně výrazným zpomalením domácí ekonomiky v závěrečném čtvrtletí loňského roku stála kombinace faktorů, tedy pokles investic v podobě hrubého fixního kapitálu, pokles průmyslové produkce a tím i horší výsledek zahraničního obchodu a v neposlední řadě i slabší růst spotřeby domácností," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Také podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy na českou ekonomiku od poloviny loňska viditelněji doléhají problémy německého hospodářství a jeho průmyslu, které přetrvávají i letos. "Tuzemský průmysl, jenž je na tom německém citelně závislý například jako subdodavatel, zbrzdil loni od října do prosince celou českou ekonomiku," uvedl.

Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové i analytika České spořitelny Jiřího Polanského je za zpomalením meziročního růstu i vysoká srovnávací základna z loňského roku. "Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku meziroční růst české ekonomiky pravděpodobně dále zpomalil. To mělo především dva důvody. Prvním byl vývoj v eurozóně, který se do české ekonomiky přenesl v podobě slabých investic. Druhým důvodem byly meziročně slabší vládní investice, když v závěru roku 2018 byla z důvodu nutnosti dokončení některých projektů vládní investiční aktivita vyšší," uvedl Polanský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky