Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ekonomika letos poklesne jen o 3,5 %, méně než Česko v letech 2009 nebo 2020, očekává největší americká banka

Rusko, Moskva
Rusko, Moskva
Foto: Pixabay

Pokles ruské ekonomiky letos bude nečekaně mělký, prognózují největší americké banky jako JP Morgan nebo Citigroup. První jmenovaná, největší banka USA, nově počítá s poklesem ruské ekonomiky čítajícím pouze 3,5 %. Informuje ekonom Lukáš Kovanda.

Jednalo by se tak o dramaticky slabší propad, než jakému ruské hospodářství čelilo v letech 2008 a 2009, v době světové finanční krize, nebo v roce 2020, kdy propukla covidová pandemie.

Kreml dosud počítá s poklesem ekonomiky 12 %, ale tento svůj odhad chystá aktualizovat tak, že jej přiblíží odhadům uvedených amerických bank. 

Pokud by ruská ekonomika letos poklesla opravdu jen o 3,5 %, jak prognózuje JP Morgan, bude její propad slabší než ten, jejž vykázala česká ekonomika v letech 2009 nebo 2020, kdy ztratila 4,5 %, resp. 5,5 %. 

Propad ruské ekonomiky tlumí zejména citelný nárůst cen energií, hlavně zemního plynu a ropy, k němuž došlo z velké části v důsledku války, již Rusko letos rozpoutalo na Ukrajině. Například země EU stále ve velkém ruské energie odebírají. Část energetického vývozu se Rusku podařilo přesměrovat do zemí typu Číny nebo Indie, takže tak země také utlumila dopad západních sankcí. V květnu Rusko předběhlo Saúdskou Arábii coby největší vývozce ropy do Číny. Čína představuje největšího světového dovozce ropy.

Témata:  Rusko ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy