Česká ekonomika teď spadla do recese. Brzdí ji strach lidí z inflace

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla tempem 3,6 procenta meziročně a 0,2 procenta mezičtvrtletně. Takový – zatím předběžný – výsledek je zhruba v souladu s očekáváními, případně je mírně překonává.

Ilustrační fotografie
reklama

Přesto mezičtvrtletní růst o 0,2 procenta představuje značné zpomalení ekonomické expanze oproti prvnímu letošnímu čtvrtletí, kdy daný údaj činil 0,9 procenta. Na vině je zejména pokles spotřeby z důvodu vysoké inflace. Vysoká inflace nahlodává kupní sílu domácností, takže ty utrácí méně.

Růst tuzemské ekonomiky při slábnoucím nákupním apetýtu domácnosti pomohl udržet průmysl, který podpořily již plynuleji fungující dodavatelské řetězce. Ty byly celosvětově zadrhnuté v důsledku covidové pandemie, přechodně je na jaře zadrhla částečně opět válka na Ukrajině a další covidová vlna v Číně.

Česká ekonomika nyní prochází mírnou recesí, neboť lze předpokládat, že ve třetím a čtvrtém čtvrtletí vykáže na rozdíl od prvních dvou čtvrtletí pokles. Pokud dojde na výrazné či úplné přerušení dodávek ruského plynu do EU, bude recese druhé poloviny letošního roku nikoli mírná, ale poměrně hluboká. Pokud však bude recese jen mírná, za celý letošní rok vykáže ekonomika solidní růst, a to 2,3 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky