Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský zlotý dnes výrazně posiluje, proti euru i proti koruně. Čechům to ovšem zdražuje nákupy v Polsku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Polská měna dnes v rámci asijského a časného evropského obchodování posiluje. Mezinárodní investoři totiž už před volbami celkem ve velkém sázeli v úspěch polských opozičních stran a nyní své sázky umocňují pod vlivem předběžných výsledků voleb, založených zejména na exit pollech.

Úspěch polské prounijní opozice by zvýšil pravděpodobnost, že do Polska z Bruselu plynule potečou nyní „zmrazené“ evropské peníze, což by zlotý dále zpevňovalo. A na to právě mezinárodní investoři nyní sází. Češi z polského pohraničí však kvůli tomu mohou čelit realitě o něco méně výhodného nakupování v zemi severního souseda, neboť vůči zlotému v poslední době – i dnes – ztrácí také koruna. Jen dnes koruna vůči zlotému oslabuje o citelné 1,34 procenta.   

Zmíněné evropské peníze Brusel Varšavě „zmrazil“, neboť nedostávala jeho požadavkům na uplatňování dodržování zásad právního státu.

Zlotý dnes během ranního evropského obchodování zpevnil až o 1,8 procenta, na nejsilnější úroveň od začátku září.

V období od začátku října do pátku minulý týden vykázal zlotý proti euru druhý nejlepší výkon ze světově významnějších měn, po švýcarském franku, když zpevnil o bezmála dvě procenta. Například česká koruna vůči euru ve stejné době oslabila, a to 1,1 procenta, vyplývá z dat Bloombergu.

Témata:  komentář ekonomika Polsko Polský zlotý (PLN)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.