Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský zlotý dnes výrazně posiluje, proti euru i proti koruně. Čechům to ovšem zdražuje nákupy v Polsku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Polská měna dnes v rámci asijského a časného evropského obchodování posiluje. Mezinárodní investoři totiž už před volbami celkem ve velkém sázeli v úspěch polských opozičních stran a nyní své sázky umocňují pod vlivem předběžných výsledků voleb, založených zejména na exit pollech.

Úspěch polské prounijní opozice by zvýšil pravděpodobnost, že do Polska z Bruselu plynule potečou nyní „zmrazené“ evropské peníze, což by zlotý dále zpevňovalo. A na to právě mezinárodní investoři nyní sází. Češi z polského pohraničí však kvůli tomu mohou čelit realitě o něco méně výhodného nakupování v zemi severního souseda, neboť vůči zlotému v poslední době – i dnes – ztrácí také koruna. Jen dnes koruna vůči zlotému oslabuje o citelné 1,34 procenta.   

Zmíněné evropské peníze Brusel Varšavě „zmrazil“, neboť nedostávala jeho požadavkům na uplatňování dodržování zásad právního státu.

Zlotý dnes během ranního evropského obchodování zpevnil až o 1,8 procenta, na nejsilnější úroveň od začátku září.

V období od začátku října do pátku minulý týden vykázal zlotý proti euru druhý nejlepší výkon ze světově významnějších měn, po švýcarském franku, když zpevnil o bezmála dvě procenta. Například česká koruna vůči euru ve stejné době oslabila, a to 1,1 procenta, vyplývá z dat Bloombergu.

Témata:  komentář ekonomika Polsko Polský zlotý (PLN)

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.