Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plynovodem Jamal dnes zcela přestal z Ruska do Německa proudit plyn. Evropě hrozí blackouty či sériové odstávky dodávek elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Burzovní cena plynu v EU dnes atakuje historický cenový rekord, když ráno vystoupala až na 155 eur za megawatthodinu. Bezprostředním důvodem je to, že plynovodem Jamal zcela přestal plyn proudit do koncového německého uzlu Mallnow. Plynovod vedoucí plyn z Ruska, a to přes území Běloruska a Polska, zajišťuje zhruba pětinu ruských pozemních dodávek plynu do EU.

Přerušení ruských dodávek přichází v nejhorší možnou dobu. V Evropě totiž málo fouká, takže produkce elektřiny z větrníků znatelně pokulhává. Navíc panuje poměrně chladné počasí, což samozřejmě poptávku po energiích umocňuje. Francie k tomu všemu přechodně odstavuje dvě jaderné elektrárny, desetinu své jaderné kapacity k výrobě elektřiny, poté, co inspekce odhalila korozi několika reaktorů. Německo ke konci roku dle plánu definitivně ukončí provoz hned tří svých jaderných elektráren. 

Zejména pokud v nadcházejících týdnech udeří v EU mrazy, nelze rozhodně vyloučit blackouty nebo nutnost sériově, region po regionu, přerušovat dodávky elektřiny podnikům i domácnostem. Před tím varuje například Jeremy Weir, generální ředitel společnosti Trafigura, světově největšího nezávislého obchodníka se surovinami. 

Témata:  plynovody energetika EUR komentář

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.