Obavy Čechů z inflace jsou nejvyšší v historii. Náladu jim nezlepšuje ani další vlna covidu či krachy firem typu Bohemia Energy

Komentář Lukáše Kovandy: Češi nikdy v historii sledování neměli takový strach z inflace jako právě teď. Vyplývá to z listopadových výsledků každoměsíčního šetření ekonomické nálady obyvatelstva i firem, které provádí ČSÚ.

Ilustrační fotografie
reklama

Právě zejména kvůli historicky nejvyšší obavě z inflace poklesla mezi letošním říjnem a listopadem poměrně dramaticky důvěra spotřebitelů v ekonomiku. Zatímco ještě v říjnu tato důvěra dosahovala 98,5 procenta dlouhodobého průměru let 2003 až 2020, v listopadu to už bylo jen 90,4 procenta.  

Lidé v ČR se podle šetření ČSÚ v příštích dvanácti měsících ve významně vyšší míře než ještě v říjnu obávají zhoršení celkové ekonomické situace. V jejich citelně se zhoršující náladě se kromě obecné inflace odráží zejména situace v oblasti energetiky a také nastupující další vlna covidové nákazy. 

Náladu běžných spotřebitelů v ČR zhoršuje zhruba od poloviny října pád Bohemia Energy a dalších dodavatelů plynu či elektřiny domácnostem. Související prudké zdražení energií se dotýká statisíců domácností v ČR. Zároveň jejich náladu zhoršuje zmíněná obecná inflace, která opakovaně vykazuje vyšší než předpokládané hodnoty.  

Českým spotřebitelům náladu pochopitelně nezlepšuje ani nástup další vlny šíření covidové nákazy, který je zvláště patrný zhruba od poloviny listopadu, přičemž ovšem zpřísňující opatření třeba v restauracích, například nutnost prokazovat bezinfekčnost, byla zavedena již začátkem listopadu.    

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky